Luciano Lozano. Vaig néixer el mateix any que l’home va viatjar a la lluna per primer cop. Potser per això, des de petit, he viatjat molt. Fa deu anys que treballo com a il·lustrador. Abans, havia estudiat turisme, i totes les meves feines havien estat relacionades amb els viatges, des d’agències fins a trens i aeroports. He estat dues vegades al Japó. La primera va ser una aventura de cinc dies a Tòquio sense reserva d’hotel i sense saber gaire què hi faria. Tot just havia acabat el primer curs d’il·lustració a Londres i em vaig passar els cinc dies dibuixant. Em va sorprendre enormement el sentit de l’estètica japonesa i tinc la sensació que aquell viatge i aquella estètica van units, d’alguna manera, en el meu treball d’il·lustració. Visc entre Barcelona i Benalmádena, a Andalusia.

M’agraden les paraules però també els silencis; les lletres i els espais en blanc; els amics i la solitud; valorar totes les opcions per després deixar-me portar per la música de l’atzar, perquè hi ha un moment per a cada cosa. La meva certesa més gran és que cal no donar res per fet ni sabut.

El treball per a aquest llibre ha estat laboriós però també molt fluid. Com tot a la vida, aquest projecte m’ha arribat en el moment just.