El director del CCCB, Josep Ramoneda, presenta el seu darrer acte amb motiu del llibre “Emparaular el món”, en homenatge a l’antropòleg

L’antropòleg i monjo de Montserrat Lluís Duch va alertar aquest dilluns del perill de la paraula sense autocrítica i que “la falta de criteri a causa de la dispersió informativa (cal diferenciar entre informació i comunicació) ens fa ser massa crèduls”, va dir.  “La perversió dels discursos polítics, econòmics i religiosos provoca una pèrdua de confiança en la paraula i la gramàtica del consumisme està pervertint les relacions humanes”, va afegir Duch, professor emèrit a la UAB, al CCCB a la conferència que portava per títol “La banalització de la paraula”, amb motiu de la presentació del llibre Emparaular el món. El pensament antropològic de Lluís Duch (Fragmenta, 2011), que recull aportacions de diversos intel·lectuals per commemorar el 75è aniversari del pensador català.

“A la nostra societat hi ha molt mutisme i poc silenci, que és la culminació de la paraula, la casa familiar de l’home, que es caracteritza per ser ambigu”, deia Duch, que va esmentar la influència dels mitjans, “l’única estructura d’acollida que genera confiança” en la salut de la societat, “que és personal però també social, cosa que hauria de preocupar més als polítics”. “La violència és el no-llenguatge; en canvi, la paraula és traductora entre la interioritat i exterioritat humana”, digué. El pensador va concloure que, per fer-hi front, “el gran repte és el testimoniatge”.

L’acte fou introduït per Josep Ramoneda, filòsof i director del CCCB, que va presentar Duch com un “gran savi” perquè “va a la síntesi de diferents perspectives, sense quedar-se en la seva especialitat”. Per la seva banda, Lluís Duch va elogiar “la tasca extraordinària de Josep Ramoneda al CCCB”, donat que aquest era el seu darrer acte com a director, fet que arrencà un llarg i emocionat aplaudiment de les 200 persones que es va aplegar a l’acte.

Text de presentació de l’acte

S’ha parlat molt sobre la crisi global que experimenten les societats occidentals. Sovint, però, tendeixen a considerar-se només les conseqüències econòmiques quan de fet la crisi afecta totes les facetes del present. L’antropòleg Lluís Duch, que ha dedicat gran part de la seva trajectòria a reflexionar sobre la paraula, defensa que avui també s’ha afeblit la nostra facultat d’emparaular la realitat. Al seu parer, aquesta època crítica té el seu correlat en una banalització de la paraula que compromet totes les vessants de la nostra vida pública, privada i íntima.

Lluís Duch (Barcelona, 1936) és antropòleg, teòleg i monjo de l’Abadia de Montserrat. L’any 2011 ha estat guardonat amb la Creu de Sant Jordi. Entre les seves obres més recents destaquen Religió i comunicació (Fragmenta, 2010) i L’ambigüitat de la puresa (CCCB, 2009), a més del llibre entrevista a càrrec d’Albert Chillón, La condición ambigua. Diálogos con Lluís Duch (Herder, 2011) i del llibre d’homenatge Emparaular el món. El pensament antropològic de Lluís Duch (Fragmenta Editorial, 2011).

Conferència presentada per Josep Ramoneda, filòsof i director del CCCB.

Aquesta conferència està organitzada pel CCCB amb la col•laboració de Fragmenta Editorial amb motiu de la presentació del llibre Emparaular el món. El pensament antropològic de Lluís Duch (Fragmenta, 2011).

Organitzà: CCCB
Hi col·laborareen: Fragmenta Editorial i Institució de les Lletres Catalanes