Amb Déu o sense. Quaranta cartes creuades és un exercici de diàleg entre «un agnòstic amic de les religions» (Villatoro) i «un cristià escèptic» (Torralba). Entre juliol del 2011 i gener del 2012, Torralba i Villatoro van escriure les quaranta cartes que constitueixen el volum, publicat per Fragmenta. El llibre serà presentat per Pilar Rahola i per Ramon M. Nogués en un acte coorganitzat per Fragmenta Editorial, Fundació Joan Maragall i la Facultat de Comunicació Blanquerna.

«Jo em considero un agnòstic amic de les religions, admirador de les religions», diu Vicenç Villatoro. «Sóc un cristià escèptic; un cristià que cerca, que tracta d’entendre millor allò en què creu», diu Francesc Torralba. Al llarg de les quaranta cartes del llibre Amb Déu o sense —vint cartes per corresponsal—, Francesc Torralba i Vicenç Villatoro aborden temes com ara la pregunta pel sentit, Déu creat o Déu creador, el sagrat i el profà, l’esfera religiosa i l’esfera pública, la mort i el consol, una ètica sense Déu, la bellesa, el misteri del mal, la transmissió de valors i conviccions, l’existència dels cristians, la plaça pública, la capacitat de celebrar i l’espiritualitat sense fe.

Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, explica l’obra en aquests termes: «El llibre és fruit d’una invitació de Fragmenta a tots dos autors. Creiem absolutament necessari el diàleg entre creients i no creients, entre les religions i la cultura, i per això ens va semblar molt oportú un intercanvi epistolar entre dos intel·lectuals catalans del relleu de Torralba i Villatoro. A més, el diàleg que han sostingut no ha polaritzat només les idees al voltant de la fe, sinó que també ens permet veure la confrontació entre les eines discursives d’un filòsof i un escriptor, les d’un teòleg i un periodista. I també resulta enormement estimulant el fet que tots dos autors converteixen sovint l’epistolari —el «gènere de l’ànima», com diu un d’ells— en un dietari: en l’exposició oberta i desacomplexada dels viaranys —interiors i exteriors— de la pròpia vida. És un singular exercici de despullament.»

Francesc Torralba (Barcelona, 1967) és doctor en filosofia i en teologia. És catedràtic de filosofia de la Universitat Ramon Llull. És autor d’un gran nombre d’assaigs de temàtiques diverses, especialment en els àmbits de la filosofia, l’ètica, la pedagogia i la religió. És president del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de la Generalitat de Catalunya. Ha estat nomenat per Benet XVI consultor del Consell Pontifici de la Cultura de la Santa Seu. Forma part del consell assessor de la col·lecció Assaig de Fragmenta, editorial on ha publicat Els mestres de la sospita. Marx, Nietzsche, Freud (2007).

Vicenç Villatoro (Terrassa, 1957) és escriptor i periodista, llicenciat en ciències de la informació. Va ser director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (2002-2004) i director general de Promoció Cultural de la Generalitat de Catalunya (1997-2000). Actualment és director de l’Institut Ramon Llull. Ha publicat poesia, narrativa, memorialística i assaig polític. Ha col·laborat com a articulista en diversos mitjans (Avui, El Periódico, El País i El Temps, entre altres) i ha estat professor de gèneres d’opinió a la Facultat de Ciències de la Informació de la UAB.

Amb Déu o sense serà presentat a Barcelona el 10 d’abril del 2012, a les 19 h, a l’Auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna (Valldonzella 12). L’acte comptarà amb intervencions de Pilar Rahola, Ramon M. Nogués i els autors, i serà presentat per Ignasi Moreta (editor de Fragmenta) i Josep M. Carbonell, (president de la Fundació Joan Maragall i degà de la Facultat de Comunicació Blanquerna). A més, una conversa entre tots dos autors al voltant del tema central del llibre tindrà lloc en el marc del I Fòrum Fragmenta que l’editorial celebrarà amb motiu del seu cinquè aniversari, el proper 5 de maig a Barcelona.