Els llibres Amb Déu o sense, de Vicenç Villatoro i Francesc Torralba, Diari de Teòfil, de Josep Rius-CampsEl sagrat i el profà, de Mircea Eliade i Religió i religions, de Raimon Panikkar, tots quatre publicats per Fragmenta, poden ser triats com a llibre preferit i com a millor portada dins la tercera edició de “La Llança de Sant Jordi“, una iniciativa d’Òmnium Cultural pel proper Dia del Llibre.

La campanya, que fomenta el consum de llibres escrits en llengua catalana, s’ha iniciat aquesta setmana a través del web http://www.santjordi.omnium.cat/ on tothom qui vulgui pot votar el llibre que té previst regalar el 23 d’abril. El projecte d’Òmnium compta amb la col•laboració de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana i el programa Ànima del Canal 33.

Les persones que vulguin participar de La Llança de Sant Jordi poden escollir un únic llibre entre les tres categories amb les quals estan dividides les obres: ficció, no ficció i infantil i juvenil. Així mateix, els participants, que podran obtenir lots de llibres com a obsequi per haver participat en la campanya, poden triar també quina és la millor coberta de tots els llibres d’aquest Sant Jordi 2012.

El web de “La Llança de Sant Jordi” inclou també altres apartats, com el de l’opinió d’experts que exposen quin llibre en català regalaran aquest Sant Jordi, els llocs on hi haurà parades d’Òmnium el proper 23 d’abril i un apartat especial referent a la Festa de La Llança que tancarà la campanya el 18 d’abril a la Sala Luz de Gas de Barcelona. Durant aquest acte, l’entitat donarà a conèixer els guanyadors del sondeig que es fa a través del web.

La “La Llança de Sant Jordi” ha anat creixent cada any. Així, l’any passat, en la segona edició de la campanya, van ser quasi 3.000 les persones que van participar en les votacions, que van incloure 170 títols de 60 editorials diferents. El projecte, que vol posar sobre la taula la qualitat i la quantitat de literatura en català en un període en el qual el llibre és el protagonista, va cloure el 2011 amb la tradicional Festa de La Llança.

En la primera obra seleccionada, Diari de Teòfil, l’única de les tres que forma part de l’apartat de ficció, Josep Rius-Camps debuta en la narrativa amb una ficció bíblica en la qual Teòfil, destinatari de l’obra de Lluc, explica a la seva mare la lectura que està fent del text de Lluc i el seu propi procés de conversió. Amb Déu o sense. Quaranta cartes creuades és un exercici de diàleg entre «un agnòstic amic de les religions» (Villatoro) i «un cristià escèptic» (Torralba), a través de quaranta cartes escrites entre juliol del 2011 i gener del 2012. El sagrat i el profà, una de les obres més celebrades de Mircea Eliade, constitueix una introducció general a la fenomenologia i la història de les religions. Finalment, Religió i religions, que forma part de l’Opera Omnia Raimon Panikkar, aplega textos es van escriure al llarg de quaranta-cinc anys: des del llibre Religió i religions de 1964 (que dóna títol al volum) fins a l’epíleg pòstum «Les religions cridades a la conversió», autèntic testament espiritual de l’autor.