L’albergueria, centre de difusió cultural del bisbat de Vic, va ser el marc en el qual es va desenvolupar una conversa amb Amador Vega a propòsit del seu llibre Passió, meditació i contemplació. Sis assaigs sobre el nihilisme religiós (Fragmenta, 2012), el passat dimecres, 13 de juny al vespre. A l’inici de l’acte, presentat pel director del centre, Josep M. Riba, es projectà una peça de vídeo art de Toni Casassas. El filòsof Ignasi Roviró fou l’encarregat de glossar l’obra de Vega.

El catedràtic d’estètica de la Universitat Pompeu Fabra va reconèixer, durant la seva intervenció, que l’obra citada és “la més autobiogràfica que he publicat, en el sentit que recull les reflexions més importants que havia fet fins aleshores, quan es publicà per primer cop el llibre”, el 1999, avui reeditat per Fragmenta. Passió, meditació i contemplacióté el fil argumental de la mística religiosa i la seva expressió artística a través de la idea del buidament que em dugué a fiormular el concepte de ‘nihilisme religiós'”, apuntà l’autor.

El nihilisme religiós és una manera radical de comprendre l’experiència religiosa des d’una actitud de negació de tota forma idolàtrica de Déu. Es tracta d’una experiència de la divinitat que es desprèn de l’expressió «Prego a Déu que em buidi de Déu» del Mestre Eckhart. Amador Vega aborda la noció de nihilisme religiós a través d’un agosarat recorregut per la meditació zen, la mística cristiana i l’art abstracte modern, en diàleg amb els filòsofs de l’Escola de Kyoto, els haikus de Matsuo Basho, els Pares del desert, Ramon Llull, la poesia de Paul Celan i la pintura de Mark Rothko.

L’acte fou organitzat per L’albergueria i per Fragmenta Editorial.