En el marc del «Cicle Pensament i Religió a Àsia», Casa ÀsiaFragmenta van celebrar una «Conversa amb Amador Vega. Passió, meditació i contemplació» el dijous passat, dia 28 de juny.

Amador Vega, doctor en Filosofia per l’Albert-Ludwigs-Universität de Friburg de Brisgòvia (Alemanya) i catedràtic d’estètica a la Universitat Pompeu Fabra, aborda en el seu darrer llibre, Passió, meditació i contemplació. Sis assaigs sobre el nihilisme religiós(Fragmenta, 2012), la noció de nihilisme religiós a través d’un agosarat recorregut per la meditació zen, la mística cristiana i l’art abstracte modern, en diàleg amb els filòsofs de l’Escola de Kyoto, els haikus de Matsuo Basho, els Pares del desert, Ramon Llull, la poesia de Paul Celan i la pintura de Mark Rothko. Amb motiu de la publicació del seu llibre, l’autor i Ignasi Moreta, doctor en Humanitats i editor de Fragmenta Editorial, establiren un diàleg al voltant de la temàtica.

Amador Vega creu que el seu llibre es pot entendre com “una recerca de l’aparell teòric de la meditació, una manera de ser que no sigui seccionada, sinó que continui el model de Grècia”. Així, la idea central de la seva proposta filosòfica és la de la caiguda o descens: “renunciar a la pròpia il·luminació per ensenyar-la”, digué. “I és que l’estadi més perfecte de la mística no és altre que el retorn al món, l’anar a les coses, que deia Husserl. La disciplina ascètica ha d’estar contrastada amb tu, amb els altres i amb el món”, afegí. Vega ho sentencià d’aquesta manera: “La religió et fa renunciar a la pròpia religió”

L’acte fou presentat per Yasmin Paricio, de l’àrea de Política i Societat de Casa Àsia.