Les II Jornades d’Estudis Feministes en Religió, amb el títol “(Des)fent l’epistemologia, (De)construint la religió, Descolonitzant l’espai públic”, han tingut lloc a Palma de Mallorca des del 9 al 12 de juliol de 2012, organitzades pel grup d’investigació Desigualtat, gènere i polítiques públiques i pel Seminari sobre teories i pràctiques feministes de la Universitat de les Illes Balears (UIB). Les activitats s’han fet a l’Edifici Sa Riera de la Universitat de les Illes Balears, (Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma).

Les Jornades s’han desenvolupat a partir de tres seminaris dirigits per la professora Ulrike Auga, de la Theology School de la Universitat Humboldt de Berlin, Alemanya, seguit de tallers col·lectius en què es treballà amb material audiovisual per tal de construir un document gràfic amb el qual proposar una intervenció pública, que s’anà decidint en el transcurs de les jornades.

Fragmenta Editorial ha col·laborat amb les Jornades, en les quals s’hi podia adquirir el llibre La teologia feminista en la història (també en castellà), de Teresa Forcades.

Programa:

Dimarts, 10/07

09:00h – 11:30h

Benvinguda, presentació de les Jornades i de la professora Ulrike Auga.

Seminari: “(Des) fent l’epistemologia”

11:30h -12:00h

Descans i berenar

12:00h – 14:00h

Taller amb material audiovisual seleccionat específicament per treballar l’eix temàtic del dia.

·        Examined Life, de Astra Taylor, 2008. Entrevista a Martha C. Nussbaum.

·        Bell hooks: Cultural Criticism & Transforamtion, fragments de l’entrevista realitzada per Media Education Foundation, 1997.

·        25N, Feminismos Sol. Registre documental de l’acció proposada per la Comisión Feminismos del Movimiento 15M (Madrid) en el marc del 25N, dia internacional contra la violència vers les dones, 2011.

·        Feminismo sin fronteras. Conjunt d’entrevistes en el marc de la Semana Intercultural de Feminismos sin Fronteras, organtizada per el Instituto de la Mujer de la Universidad de Granada 2008.

Dimecres, 11/07

9:00h – 11:30h

Benvinguda i resum de la jornada anterior per tal de recapitular i enllaçar amb l’eix temàtic del dia.

Seminari: “Deconstruint la religió”.

11:30h – 12:00h

Descans i berenar

12:00h – 14:00h

Taller

Per tal d’abordar la necessitat de proposar noves eines teòrico-pràctiques de lluita feminista, proposem la següent activitat col·lectiva:

Utilitzant material audiovisual seleccionat que suscita preguntes, reflexions, accions (fotografies, revistes, cartes, material auditiu, etc.) aportat per les persones participants al seminari, es realitzarà un document gràfic col·lectiu, per tal de ser exposat.

Projecció de fragments de la pel·lícula: The Magadalene Sisters, dirigida per Peter Mullan, 2002.

Dijous, 12/07

09:00h – 11:30h

Benvinguda i resum de la jornada anterior per tal d’entrellaçar-ho amb l’eix temàtic del dia.

Seminari: “Descolinitzant l’espai públic”

11:30h -12:00h

Descans i Berenar.

12:00h – 14:00h

Taller i preparació de l’acció pública.

Per preparar l’acció pública i reflexionar sobre el que diem espai públic; com intervenir-hi?, quins espais cal conquerir?, es projectarà el següent material audiovisual;

·        Examined Life, de Astra Taylor 2008. Entrevista a Judith Butler y Sunara Taylor.

·        Intervenció crítica de l’espai públic, de Javier Arizu, Raúl Haro, Guillem Casasús y Pep Buxó, 2010.

·        Esta cajita que toco tiene boca y sabe hablar, de Lorena García, 2009. Es projectaran fragments de la pel·lícula.

·        Serie Copleras: Manuela Resfinges, de Lorena García, 2011.

·        Detención de mujeres en París. És un fragment del telenotícies de TVE del dia 11/04/2011 on es mostra la detenció de tres dones amb vel islàmic davant la Catedral de Notre Dame de París, que protestaven per la llei francesa que prohibeix portar el vel integral islàmic en espais públics.

·        Zaz à Montmartre: Les passants.  Sessió acústica de la cantant i compositora francesa, Zaz, per a l’express.fr. a un carrer del barri de París de Montmatre.

Més informació, al correu: estudis.feministes.religio@gmail.com i al web http://estudis-feministes-religion.blogspot.com.br/