Halil Bárcena, autor del llibre El sufisme (Fragmenta, 2008, en castellà el 2012), presentà el passat 10 de novembre la ponència titulada “No hi ha canvi sense canviar-se. Una visió sufí de l’acció al món” al II Foro de Espiritualidadde Saragossa organitzat per l’associació Aletheia. El fòrum, que se celebrava al col·legi salesià Nuestra Señora del Pilar de la capital aragonesa els dies 9 i 10 de novembre de 2012, es convocà sota el el lema “Mística i compromís. L’art de viure el que som en quotidià”, després de l’èxit de la primera edició el 2011. Enguany s’ha repetit l’èxit amb la participació de 400 persones.

En aquesta ocasió, el fòrum comptà també amb la participació del teòleg Enrique Martínez Lozano, del doctor en ciències polítiques i sociologia, i experto en zen, Rafael Redondo, de la doctora en filosofia Mónica Cavallé i de la doctora en humanitats Teresa Guardans. A més, comptarà amb un recital del poeta Vicente Gallego i de la cantant Lola Montes.

Halil Bárcena (Renedo, Cantàbria, 1962) és islamòleg i especialista en mística sufí. És llicenciat en ciències de la informació, diplomat en llengua àrab, màster en estudis àrabs i diploma d’estudis avançats en humanitats. Ha cursat estudis islàmics i de filologia àrab i persa al Marroc, Jordània, el Líban i Síria. Format en musicologia oriental, és intèrpret de ney, la flauta dervix de canya. Col·labora amb les universitats de Barcelona i Deusto. L’any 1998 funda l’Institut d’Estudis Sufís de Barcelona, que dirigeix des d’aleshores. És autor de la monografia El sufisme (Fragmenta, 2008), la versió en castellà del qual —ampliada— publiva oublicar-se el 2012, y de la traducció de Dīwān, de Hal·lāg (Fragmenta, 2010), una edició bilingüe àrab-català cal·ligrafiada a mà pel mateix traductor. Dirigeix també el grup de música i dansa sufí ’Ushâq. És coautor, amb Marià Corbí, de Jesus de Nazaret, el mito y el sabio. Una lectura del Evangelio de Juan desde una espitritualidad laica y desde el sufismo (2010). És assessor de la col·lecció Sagrats i Clàssics de Fragmenta.