Raquel Bouso presentà el seu recent llibre Zen el passat dimecres dia 13 de febrer, a Casa Asia Madrid en un acte que comptà amb les intervencions de Kayoko Takagi, doctora en filologies i professora de la Universitat Autónoma de Madrid, i Carlos Rubio, doctor en Lingüística i professor de literatura japonesa de la Universidad Complutense de Madrid, a més de l’autora del llibre, que és doctora en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona).

L’acte fou presentat per Teresa Gutiérrez del Álamo, directora de Casa Asia Madrid, i Ignasi Moreta, doctor en Humanitats i editor de Fragmenta, on la colecció “Fragmentos” ha publicat Zen.

Zen

¿Quines raons expliquen la fascinació que exerceix el zen al món occidental? ¿Són les mateixes que han mantingut viva aquesta tradició secular en els països asiàtics?

Seguir la via del zen significa principalment meditar en posició de lotus i, en silenci, respirar profundament i en calma. Segurament, el primer dubte que sorgeix davant d’això és: ¿sobre què es medita?, ¿i amb quin objetiu? Dit d’una altra manera: ¿què fa qui practica zazen?, ¿quins beneficis espera obtenir? Ens podem preguntar també: ¿quina finalidat tenen els koan, aquests enigmes plantejats pels mestres als deixebles, que desafien les lleis de la racionalidat? I encara: ¿per què esforçar-se en traçar un cercle amb una sola pincellada?

Iconoclasta, irreverent, complex i a la vegada radicalment senzill, el zen defuig de ser classificat o circumscrit perquè un dels aspectes que més clarament posa de relleu és que, per comprendre realment alguna cosa, és necessari experimentar per un mateix.

És un acte organizat per Casa AsiaFragmenta Editorial.