Raquel Bouso presentà el seu recent llibe Zen el passat dijous dia 14 de febrer al Centro Cultural Hispano-Japonés de Salamanca en un acte que comptà amb la intervenció d’Alfonso Falero, doctor en estudis shintoistes i professor de la Universitat de Salamanca, així com de l’autora del llibre, que és doctora en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona).

L’acte fou presentat per Ovidi Carbonell, doctor en Filologia Inglesa, professor de la Universidat de Salamanca i director del Centro Cultural Hispano-Japonés, i Ignasi Moreta, doctor en Humanitats i editor de Fragmenta, on la colecció “Fragmentos” ha publicat Zen.

Zen

¿Quines raons expliquen la fascinació que exerceix el zen al món occidental? ¿Són les mateixes que han mantingut viva aquesta tradició secular en els països asiàtics?

Seguir la via del zen significa principalment meditar en posició de lotus i, en silenci, respirar profundament i en calma. Segurament, el primer dubte que sorgeix davant d’això és: ¿sobre què es medita?, ¿i amb quin objetiu? Dit d’una altra manera: ¿què fa qui practica zazen?, ¿quins beneficis espera obtenir? Ens podem preguntar també: ¿quina finalidat tenen els koan, aquests enigmes plantejats pels mestres als deixebles, que desafien les lleis de la racionalidat? I encara: ¿per què esforçar-se en traçar un cercle amb una sola pincellada?

Iconoclasta, irreverent, complex i a la vegada radicalment senzill, el zen defuig de ser classificat o circumscrit perquè un dels aspectes que més clarament posa de relleu és que, per comprendre realment alguna cosa, és necessari experimentar per un mateix.

És un acte organizat pel Centro Cultural Hispano-JaponésFragmenta Editorial.