La metgessa i monja benedictina Teresa Forcades (Barcelona, 1966) presentà el llibre La teologia feminista en la història, (Fragmenta, 2007, versió en castellà 2011) el passat dissabte dia 15 de març a la Librería el Buen Pastor (215 W. Rosecrans Ave. Compton, CA 90222), al comtat de Los Ángeles, Califòrnia, Estats Units. L’acte, organitzat per l’Instituto Latino i la Librería el Buen Pastor amb motiu del Dia Internacional de la Dona, es dividí en dues sessions, la primera en anglès, a les 9h, i la segona, a les 16h, en castellà.

Durant la conferència es presentà el grup musical juvenil “Las Cafeteras”. L’aforament és limitat.

L’obra fou publicada originalment per Fragmenta l’any 2007, i fou reeditada l’any 2008 amb una compaginació nova, que comptà amb una segona reimpressió el 2012. El llibre, de gran acollida, fou traduït al castellà el 2011 i publicat a la mateixa editorial dins la col·lecció Fragmentos. El 2013 va publicar-se en portuguès.

Teresa Forcades resumeix així el concepte de teologia feminista que desenvolupa al llibre: «La teologia feminista és una teologia crítica. La investigació crítica neix sempre arran d’una experiència de contradicció. L’objectiu de la teologia crítica és doble: posa en evidència els aspectes de la interpretació rebuda que generen contradiccions i cerca d’oferir alternatives d’interpretació teològicament consistents que permetin superar aquestes contradiccions. Com que aquestes contradiccions sovint són generades per situacions de discriminació o injustícia, a les teologies crítiques també se les anomena teologies de l’alliberament.» Entre les figures que Forcades posa en relleu hi ha Isabel de Villena, Teresa de Jesús, María de Ágreda i Anna M. van Schurmann.

El llibre ha estat present en diversos actes públics que han tingut Teresa Forcades de protagonista arreu d’Espanya, alhora que s’han editat dos vídeos relacionats amb l’obra: el de la presentació a Madrid, que avui té quasi 13.000 reproduccions, i una entrevista prèvia a l’autora, amb garebé 30.000 reproduccions. Alhora, Forcades fou entrevistada al llibre Monges (Fragmenta, 2012), de Laia de Ahumada.