Els doctors Ramon M. Nogués (autor de Fragmenta) i Ricard Casadesús parlaren sobre “L’origen de l’home” al fòrum-debat organitzat per l’Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix. L’acte portava com a subtítol “El que diuen les ciències i què diu el cristianisme: visió multidisciplinària” i  tingué lloc el dimarts 6 de maig de 2014 al Museu de Sant Cugat.

Ramon M. Nogués (Barcelona, 1937) és catedràtic emèrit de la Unitat d’Antropologia Biològica a la Facultat de Ciències i a la de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha fet estudis de Pedagogia, Filosofia i Teologia a Navarra i Salamanca, i és doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona. Treballa en genètica de poblacions, especialment en poblacions humanes aïllades. Ha estudiat temes de neurobiologia evolutiva i ha col·laborat en equips interdisciplinaris de neuropsiquiatria amb la Fundació Vidal i Barraquer. En aquest context ha analitzat qüestions relatives a la neurobiologia de la religiositat. Ha intervingut en estudis de bioètica i en comissions oficials sobre aquesta disciplina. És escolapi des del 1955 i prevere des del 1961. A Fragmenta ha publicat els llibres Déus, creences i neurones. Un acostament científic a la religió (2007), Sobre la vida i la mort. Possibilitats i límits de la intervenció humana (2008, en col·laboració) i Cervell i transcendència (2011). És assessor de la col·lecció Introduccions de Fragmenta Editorial.

Ricard Casadesús és doctor en Química. Llicenciat en Teologia i Filosofia (La Garriga, 1977). És sacerdot diocesà de Terrassa. Doctor en Química teòrica i computacional. Professor no numerari de la Universitat Autònoma de Barcelona (1999-2005). Llicenciat en Filosofia i Teologia. Va ser investigador visitant al Cherry L. Emerson Center for Scientific Computation en Emory University d’Atlanta (Estats Units) el 2002. És membre de l’Institut d’Estudis Catalans (secció de la Societat Catalana de Química), del Seminari de Teologia I Ciències de Barcelona (Institut de Teologia Fonamental), del grup de recerca Ciència, Filosofia i Religió de la Universitat de Barcelona i va ser membre de la New York Academy of Sciences (2008-2010). Ha publicat diversos articles en revistes científiques internacionals. Va publicar en 2012 l’obra Creació i conservació en Sant Tomàs d’Aquino. Dos conceptes fonamentals per entendre la creació contínua.

Entrada lliure. Aforament limitat. [Acte a Facebook]