El Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya​ ha obert el club virtual “Llegir pensament“, coordinat per Anna Punsoda, llicenciada en filosofia i periodisme. El club, que té programat un cicle fins el mes de juny, inclou cinc llibres, dos d’ells títols de Fragmenta. Es tracta d’El sagrat i el profà, de Mircea Eliade​, i Freud fins a Déu, de Marie Balmary. S’adreça al públic en general, és completament gratuït i ja ha obert les inscripcions aquí.

Anna Punsoda precisa que «el que no farem a “Llegir Pensament” és especulació metafísica, no ens interrogarem pels primers principis ni per les lleis que regeixen la naturalesa. Tampoc ens preguntarem pels principis que haurien de regir la nostra acció. ¿Què hi farem, doncs, si no hem d’ocupar-nos de qüestions teorètiques o de filosofia pràctica? Aquí donarem contingut i profunditat a intuïcions comunes, a experiències en certa manera habituals i a problemàtiques actuals compartides», resumeix.

La psicoanalista Marie Balmary proposa, a Freud fins a Déu, un itinerari que enllaça la psicoanàlisi amb els textos sagrats. Tant la psicoanàlisi com la vida espiritual són activitats de «luxe», aparentment prescindibles, però que donen amplada a la vida humana. Freud fins a Déu és una invitació a deixar espai a la dimensió espiritual de l’ésser humà. El volum inclou el text de la conferència «Religions per servir-les o perquè ens serveixin», que defensa que les religions han d’estar al servei de les persones, i no pas les persones al servei de les religions. El llibre també es pot trobar en castellà.

El sagrat i el profà, una de les obres més celebrades de Mircea Eliade, constitueix una introducció general a la fenomenologia i la història de les religions: una descripció acurada i precisa de l’homo religiosus present tant en les societats «arcaiques» com en les contemporànies. La traducció de Fragmenta, a càrrec de Julia Argemí, inclou el pròleg a l’edició francesa i l’epíleg a l’anglesa, així com una introducció del filòsof Vicenç Mateu.

El cicle, que tractarà una obra cada mes, aproximadament, es completa amb obres de Ciceró, Sèneca i John Stuart Mill.

Aquest projecte s’afegeix a la línia iniciada pel Servei de Biblioteques de clubs virtuals amb “Llegir el Teatre”, “Llegir la Música” i “Llegir la Ciència” que es van dur a terme durant el 2014 i que van tenir molt bona acollida.