L’advocat i urbanista Albert Cortina i el biòleg Miquel-Àngel Serra han coordinat una obra col·lectiva en la qual 215 personalitats reflexionen sobre la incidència de la tecnologia sobre l’espècie humana. L’obra serà presentada a La Pedrera (Barcelona) el 23 de març, en un acte en què intervindran Santi Vila, Màrius Carol, Lluís Farrés, Victòria Camps, Joan Majó, Francesc Torralba i Jorge Wagensberg, entre altres.

¿Estem disposats a acceptar una espècie humana millorada tecnològicament a partir de la transformació radical de les seves condicions naturals? ¿S’està produint ia la singularitat tecnològica que donarà lloc a un salt evolutiu irreversible del gènere humà cap al posthumà? ¿Quin paper tenen la consciència, l’ètica i la democràcia per controlar els abusos en aquest procés?

Els 215 autors, des d’una aposta decidida per l’enfortiment, en aquest segle XXI, d’un humanisme renovat, ens introdueixen de forma oberta i crítica en els conceptes de singularitat tecnològica i millorament humà, així com en l’agenda internacional del transhumanisme. Aquesta agenda ens condueix a la interacció i incorporació al nostre cos i a la nostra ment de tecnologies emergents, com la nanotecnologia, la biotecnologia, la tecnologia del coneixement i de la informació, la intel·ligència artificial, la robòtica, la biomimètica o la neurociència espiritual.

Aquest llibre parteix de dos articles d’opinió apareguts al diari La Vanguardia, articles que van generar un ampli debat en què van participar, al llarg de dotze mesos, 213 veus reconegudes en el seu àmbit d’especialització científic, tecnològic, sociològic, urbanístic, jurídic , filosòfic, artístic, teològic o espiritual. A través d’aquest elenc d’aportacions, el llibre facilita que el lector prengui consciència respecte als nous esdeveniments que se’ns acosten, sense renunciar per això a una humanitat més humana, integrada a la sàvia natura que ens acull i de la qual formem part inescindible dins d’un cosmos que ens situa davant el misteri.

L’import dels drets d’autor del llibre aniran destinats a la tasca social de SOM Fundació Catalana Tutelar Aspanias perquè les persones amb discapacitat intel·lectual se sentin protegides en els seus drets i amb bona qualitat de vida.

Presentación a La Pedrera

El dilluns dia 23 de març, a les 19h, tindrà lloc la presentació del llibre ¿Humanos o posthumanos? Singularidad tecnológica y mejoramiento humano, coordinat per Albert CortinaMiquel-Àngel Serra amb la participació de més de 200 autors. Serà a l’Auditori de La Pedrera (Passeig de Gràcia, 92. Barcelona)

L’acte s’iniciarà amb un breu parlament de Lluís Farrés, director de l’Àrea de Coneixement i Recerca de la Fundació Catalunya-La PedreraIgnasi Moreta, editor de Fragmenta, Màrius Carol, director de La Vanguardia, Jordi Costa, president de SOM Fundació Catalana Tutelar AspaniasAlbert CortinaMiquel-Àngel Serra, coordinadors del llibre, Josep M. Mallarach, en nom de tots els autors del llibre, i Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

A continuació, se celebrarà un debat sobre el contingut del llibre amb la participació de quatre dels seus autors: Victòria Camps, catedràtica emèrita de filosofia moral i política de la UAB, Joan Majó, enginyer industrial i exministre d’Indústria i Energia, Francesc Torralba, doctor en filosofia i teologia i catedràtic de filosofia de la URL, i Jorge Wagensberg, doctor en física i catedràtic de la UB. L’acte serà presentat i moderat per la periodista Ariadna Oltra.

L’acte ha estat organitzat per l’Àrea de Coneixement i Recerca de la Fundació Catalunya-La PedreraFragmenta Editorial amb la col·laboració de SOM Fundació Catalana Tutelar AspaniasBodegues Pinord. L’aforament ja ha estat completat, però es podrà seguir per internet (www.fragmenta.cat).