L’islamòleg Halil Bárcena, autor del llibre El sufisme, va pronunciar la conferència “Rumi, un místic sufí per al segle XXI” el passta dilluns 26 de febrer a les 18h a la Biblioteca de Navarra (Paseo Antonio Pérez Goyena 3, Pamplona), dins d’un cicle organitzat per aquesta institució pública.

Sota el títol “Els colors de l’espiritualitat”, la Biblioteca de Navarra ha organitzat un cicle de xerrades de representants de diferents tradicions espirituals que oferiran les seves claus de saviesa per viure en plenitud. Les conferències se celebraran a la primera planta de la Biblioteca de Navarra, a les 18.00 hores, amb els següents títols, ponents y dates: “Espiritualitat per a viure: una urgència cultural” a càrrec de Joxe Arregi (23 de gener); “El camí espiritual: de l’estat mental a l’estat de presència”, per Enrique Martínez Lozano (13 de febrer); “Rumi, un místic sufí per al segle XXI”, de Halil Bárcena (26 de febrer); “Ramana Maharshi: transparència de l’ésser”, a càrrec de Xavier Melloni (16 d’abril); “Taisen Deshimaru i el budisme zen a Occident” por Alonso Ufano i Antonio Arana (15 de maig) i “Etty Hillesum, una mística per avui”, per Mª José Arana (29 de maig).

Halil Bárcena (Renedo, Cantàbria, 1962) és islamòleg, doctor en filologia àrab i especialista en mística sufí. És doctor en fillogia, llicenciat en ciències de la informació, diplomat en llengua àrab, màster en estudis àrabs i diploma d’estudis avançats en humanitats. Ha cursat estudis islàmics i de filologia àrab i persa al Marroc, Jordània, el Líban i Síria. Format en musicologia oriental, és intèrpret de ney, la flauta dervix de canya. Col·labora amb les universitats de Barcelona i Deusto. L’any 1998 funda l’Institut d’Estudis Sufís de Barcelona, que dirigeix des d’aleshores. Dirigeix també el grup de música i dansa sufí ’Ushâq. És autor de la monografia El sufisme (Fragmenta, 2008), la versió de la qual en castellà —ampliada—, Sufismo, va publicar-se el 2012 també per Fragmenta. També és autor de la traducció de Dīwān, de Hal·lāg(F ragmenta, 2010), una edició bilingüe àrab-catalana cal·ligrafiada a mà per ell mateix. És coautor, amb Marià Corbí, de Jesus de Nazaret, el mito y el sabio. Una lectura del Evangelio de Juan desde una espitritualidad laica y desde el sufismo (2010). El 2015 va publicar Històries de Nasrudín, a la col·lecció Petit Fragmenta, amb il·lustracions de Mariona Cabassa. És assessor de la col·lecció Sagrats i Clàssics de Fragmenta.