El llibre ¿Parlem del mateix Déu?, de Raimon Panikkar i Pinchas Lapide, ha estat  presentat el dilluns 4 de juny a les 19h, a l’Espai Betúlia (Enric Borràs, 43-47, Badalona). A l’acte hi han intervingut Jaume Oliveras, periodista, i Ignasi Moreta, comissari de l’Any Panikkar i editor de Fragmenta. Aquesta presentació fou organitzada per l’Ajuntament de Badalona i Justícia i Pau i compta amb la col·laboració de la Llibreria Saltamartí i Fragmenta Editorial.

L’obra, que es publica simultàniament en català i en castellà, idiomes en els quals es manté inèdita fins avui, recull el diàleg que van mantenir els dos autors a Múnic l’any 1993. El col·loqui va ser moderat pel germanista i estudiós de la teologia catòlica Anton Kenntemich.

Raimon Panikkar (Barcelona, 1918 – Tavertet, 2010), de pare indi i hindú i mare catalana i cristiana, és una de les veus més lúcides del pensament contemporani per les seves aportacions al diàleg intercultural i interreligiós. Doctor en filosofia, en ciències i en teologia, va exercir la docència en diverses universitats d’Europa, l’Índia i els Estats Units. El 1946 és ordenat sacerdot catòlic. Trepitja l’Índia per primer cop l’any 1954: «Me’n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno buddhista, sense haver deixat mai de ser cristià.» Als anys vuitanta s’instal·la a Tavertet, on impulsa la Fundació Vivarium (avui Fundació Vivarium Raimon Panikkar). L’obra de Panikkar ha estat estudiada per quaranta tesis doctorals i per cinc congressos internacionals monogràfics.

Fragmenta Editorial publica la seva Opera Omnia en català (19 volums), de la qual n’han sortit, fins ara Mística, plenitud de Vida; Mite, símbol, culte; Pluralisme i interculturalitat; Visió trinitària i cosmoteàndrica: Déu, home, cosmos; Religió i religions; El ritme de l’Ésser; Espiritualitat, el camí de la Vida; L’experiència vèdica, Diàleg cultural i interreligiós Fe, hermenèutica, paraulaFragmenta també ha publicat el llibre Iniciació als Veda (també en castellà), un capítol del llibre Mística i diàleg interreligiós (ed. Francesc Torradeflot), i un breu perfil inclòs al llibre Cincuenta intelectuales para una conciencia crítica, de Juan José Tamayo. El 2014 Fragmenta va publicar Panikkar. una biografia, de Maciej Bielawski, la biografia més documentada i ambiciosa que s’ha publicat mai sobre el filòsof.

Pinchas Lapide (Viena 1922 – Frankfurt 1997) va ser un teòleg jueu que va servir com a diplomàtic israelià. La seva obra compta amb més de 35 llibres i destaca el seu diàleg amb el món cristià.

Fotos: Jaume Ventura