¿Parlem del mateix Déu?, un diàleg que van protagonitzar Raimon PanikkarPinchas Lapide a Munic el 1993, arribarà la setmana que ve a les llibreries, en plena commemoració del centenari del naixement del pensador català. Lapide, jueu, i Panikkar, cristià, hindú i budista, dialoguen en profunditat sobre Déu, però també sobre l’ateisme, el fonamentalisme, el mal, la Bíblia, les escriptures vèdiques o la mística. ¿Parlem del mateix Déu? es presenta dimarts que ve a Barcelona.

L’obra, que es publica primer en català i que més endavant ho farà en castellà (en totes dues llengües era inèdita fins avui), recull el col·loqui entre les dues personalitats que va ser moderat pel periodista Anton Kenntemich.

En el pròleg de l’obra, Lapide reflexiona sobre la prohibició bíblica de les imatges de Déu i sobre la necessitat que les religions dialoguin entre elles des del convenciment que aquest món no és ni sa ni insà, sinó sanable. En l’epíleg, Panikkar ressegueix l’evolució de la seva imatge de Déu a través d’un saborós i estimulant relat autobiogràfic.

Ignasi Moreta, comissari de l’Any Panikkar i editor de Fragmenta, explica: “¿Parlem del mateix Déu? és un llibre breu que apareix fora del marc de l’Opera Omnia Raimon Panikkar i que la complementa. Panikkar va viure a fons un diàleg intrareligiós amb el cristianisme, l’hinduisme i el budisme, però també va dialogar amb altres religions. En aquest llibre hi trobem un exercici de diàleg judeocristià, i és interessant perquè precisament Panikkar reclamava una comprensió de l’espiritualitat cristiana dessemititzada i deshelenitzada. El volum, a més, es publica quan som en plena celebració de l’Any Panikkar. El llibre, pel seu caràcter dialogat i per la seva brevetat i voluntat divulgadora, constitueix una bona via d’entrada al pensament de Panikkar.”

Aquesta edició de ¿Parlem del mateix Déu? compta amb un prefaci de Milena Carrara Pavan. La traducció de l’alemany és d’Anna Punsoda.

¿Parlem del mateix Déu? serà presentat el dilluns 18 de juny, a les 19 h, a la Llibreria Documenta (Pau Claris 144, Barcelona). A l’acte hi intervindran Xavier Melloni, antropòleg, teòleg i fenomenòleg de la religió, i Arnau Pons. L’acte serà moderat per Ignasi Moreta. El passat 4 de juny se’n va fer una presentació prèvia a Badalona.