Ignasi Moreta, doctor en humanitats, comissari de l’Any Raimon Panikkar, i editor de Fragmenta, on s’hi publica l’Opera Omnia Raimon Panikkar, va parlar sobre “Raimon Panikkar: filòsof de la interculturalitat i del diàleg interreligiós” a la Biblioteca Pública de Tarragona (C. Fortuny 30, Tarragona) amb motiu del centenari del seu naixement. Va ser el dimarts 10 de juliol a les 19h.

“Cap cultura, religió o tradició no pot resoldre aïlladament els problemes del món”

Pluralisme i interculturalitat dins Opera Omnia vol. VI.1, Fragmenta, 2010 (p.371)

Quan fa cent anys del seu naixement des de la biblioteca Pública de Tarragona us convidem a apropar-vos un dels pensadors catalans més importants del segle XX, filòsof de la interculturalitat i del diàleg interreligiós.

Raimon Panikkar i Alemany (Barcelona 1918 – Tavertet 2010), autor d’una vuitantena d’obres escrites en sis llengües, doctor honoris causa per les universitats de les Illes Balears, Tübingen, Urbino i Girona, i professor, entre d’altres, a les universitats de Harvard i Califòrnia (d’on fou catedràtic emèrit), va ser una figura de rellevància mundial en el diàleg entre les cultures i religions i en la cerca d’alternatives als reptes del món contemporani.

La seva obra completa s’està publicant actualment en italià, català, francès, anglès i castellà. Doctor en Filosofia, en Química i en Teologia, la seva activitat interdisciplinar el va portar de Barcelona a Bonn, Madrid, Salamanca i Roma. El 1954 va arribar per primer cop a l’Índia. La trobada amb les cultures de l’Índia va ser decisiva en el seu itinerari (“Me’n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno buddhista, sense haver deixat mai de ser cristià”). Durant molts anys la seva vida es va repartir entre la recerca personal i espiritual a l’Índia i la docència als Estats Units (sobretot a la Universitat de Califòrnia a Santa Barbara).

La seva activitat intensa i apassionada el va fer relacionar-se amb molts dels grans noms de la cultura del darrer mig segle, en àmbits com la filosofia, la religió, l’estudi de la mitologia o la cerca de nous paradigmes de comprensió de la realitat. El premi Nobel de Literatura Octavio Paz va qualificar Panikkar de “catalán hindú, a un tiempo teólogo y ave viajera en todos los climas” i “hombre de inteligencia eléctrica”.

Un dels ensenyaments de Panikkar és que la realitat és profundament interdependent i cal superar tot dualisme. Això inclou la relació de l’ésser humà amb la Terra, àmbit on Panikkar proposava passar de l’ecologia a l’ecosofia.