El dijous 12 de juliol a les 20h ha tingut lloc una lectura de textos místics acompanyats de música amb motiu de l’Any Raimon Panikkar, en el centenari de Raimon Panikkar, al Pati del Museu Frederic Marès (Pl. Sant Iu, 5, Barcelona). L’acte estava organitzat per Espai Avinyó-Llengua i Cultura i l’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona. A Fragmenta s’hi publica l’Opera Omnia Raimon Panikkar.

La mística s’ha definit com a percepció directa de l’ésser etern concebut en termes personals o com a estat de consciència. Es dona tant en les religions monoteistes, com en aquelles politeistes o no teistes. Però la mística no ha estat patrimoni exclusiu de les religions i alguns autors han afirmat que “la mística és la filosofia de la llibertat”. La mística és allò que de més autèntic hi ha en tot ésser humà, però és, al mateix temps, allò més extraordinari i difícil. En el marc de l’Any Raimon Panikkar, volíem intentar parlar de mística a través de dos llenguatges: la poesia i la música. L’activitat consistia en la lectura de textos místics de cinc tradicions religioses (cristianisme, hinduisme, budisme, islam i judaisme) acompanyats de música. El recital anava acompanyat de la lectura de textos de Panikkar que parlen d’aquesta dimensió, sobre la qual l’autor va escriure llargament, i que va definir com “l’experiència plena de la Vida”.

Maria Cucurella, llicenciada en Humanitats i coneixedora de la mística “panikkariana” va conduir l’acte, presentarà la mística en les diferents tradicions religioses i llegirà textos de l’autor, que s’intercalaran amb la resta.

Va haver-hi les intervencions següents:

–Cristianisme: Laia de Ahumada (lectura) i Bernat Martí (música)

–Hinduisme: Sonia Melwani (lectura) i Bhakti Das (música)

–Budisme: Marta Millà (lectura) i Joan Antón Mateu (música)

–Islam: Ababacar Thiakh i Modou Ka (lectura) i Angel Halim Martínez (música)

–Judaisme: Débora Malamud (lectura) i Ellen Gould Ventura i Ernesto Briceño (música)

L’acte va finalitzar amb un concert a tres veus entre els músics cristià, hindú i budista, per simbolitzar la triple adscripció de Panikkar a aquestes tres religions. “Me’n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno budista, sense haver deixat mai de ser cristià”.

Fotos: espai Avinyó