El primer trimestre del curs 2019-19 sobre Diàleg intercultural que organitza Uniterra Catalunya, porta per títol “Explorant la proposta dialògica de Raimon Panikkar“, aprofitant el centenari del naixement del pensador. El curs compta en el seu primer cap de setmana amb la participació d’Ignasi Moreta, doctor en humanitats, comissari de l’Any Raimon Panikkar, i editor de Fragmenta, on s’hi publica l’Opera Omnia Raimon Panikkar. Se celebra a Can Bordoi (Granja Can Bordoi, Barri Rieral, Sant Antoni de Vilamajor), comença el 19 d’octubre i és necessari inscriure-s’hi.

De què parlem quan parlem de diàleg? Com integrar pluralisme i la consciència de viure un món comú?

La filosofia intercultural de Raimon Panikkarr és una de les seves principals aportacions per entendre i actuar en el món interconnectat i canviant que vivim. Des d’ella, es pot ser pluralista sense renunciar a la pròpia identitat, així com mantenir la diferencia sense trencar l’harmonia.

En aquest darrer trimestre de l’’Any Panikkar, volem retre-li homenatge amb una formació específica al llarg d’un trimestre que girarà a l’entorn del sentit del diàleg intercultural i posarà en pràctica, també al llarg de l’any vinent, experiències dialògiques interculturals.

Uniterra té a en Raimon Panikkar com un dels referents i inspiradors principals. La visió del món sencera i plural que ell proposa, s’articula al voltant de la interculturalitat, entesa com una característica de la mateixa realitat i com un repte indiscutible de la nostra època.

Com a impulsor d’una cultura de la pau, entenia el diàleg com l’actitud de deixar-se transformar per l’altre, des del convenciment que només a través de l’altre podem veure’ns i conèixer-nos a nosaltres mateixos. Lluny d’un ús instrumental de la paraula, reivindica la força d’una paraula que compromet en la mesura que és l’expressió de la veritat, limitada, però real, de cada persona. El diàleg dialògic, al que ell es refereix, implica doncs, la persona sencera, essent una experiència d’obertura interior de la qual se’n surt transformat.

Cal anar al diàleg desarmats, disposats a posar en qüestió les nostres seguretats i certeses, entrant en una experiència del món nova. Això suposa anar més enllà del mental i connectar amb una dimensió humana més fonda que ens permet mostrar-nos vulnerables i alhora arrelats en el món.

Aquesta és la proposta panikkariana, que avui proposem des d’Uniterra, com un aprenentatge col·lectiu d’ampliació de la consciencia que ens permeti anar bastint propostes d’acció més sàvies i compassives.

“La interculturalitat és el lloc on els mites es troben i s’entrecreuen”Raimon Panikkar.

Calendari 2018

19 d’octubre
18h: Inaguguració
Sílvia Tomás Trio en concert.

20-21 d’octubre
Presentació de l’Any PanikkarPer què pensar amb Panikkar, avui?
a càrrec d’Ignasi Moreta
Diàlegs arran de terra
Raúl Fornet Betancourt

26-28 d’octubre
Silenci i Paraula: La no dualitat com a lloc del diàleg entre religions
David Loy

9-11 de novembre
El desarmament cultural – Revisant mites, transformat creences
Àngels Canadell

16-18 de novembre
La pràctica del diàleg dialogal
Lluís Planas, Martí Olivella, Arcadi Oliveres, Ulises

21-22 de desembre
Terra, Ànima, Societat – La triada intercultural
Satish Kumar


Participants

RAÚL FORNET-BETANCOURT

Professor de Filosofia a la Universitat de Bremen (Alemanya). Director i fundador de Concordia, Revista Internacional de Filosofia; Coordinador del Programa de Diàleg Filosòfic Nord-Sud, així com dels Congressos Internacionals de Filosofia Intercultural i impulsor del Programa de Diàleg entre Intel·lectuals cubans de l’illa i de l’exili. Responsable de la creació de l’Escola Internacional de Filosofia Intercultural amb seu a Barcelona.

IGNASI MORETA

Ignasi Moreta és professor de literatura a la Universitat Pompeu Fabra i director literari de Fragmenta Editorial, on està publicant l’obra completa de Raimon Panikkar. Doctor en Humanitats, s’ha especialitzat en l’estudi del pensament de Joan Maragall i és actualment, Comissari de l’any Panikkar en el centenari del seu naixement.

DAVID LOY

David R. Loy és mestre de budisme zen, professor de budisme i filosofia comparada, conferenciant i autor de nombrosos llibres sobre la interacció entre budisme i modernitat. Ofereix tallers sobre: “Transformant el jo, transformant la societat” i sobre “Ecodharma: Ensenyaments budistes davant del Precipici”. Podeu consultar els seus textos i vídeos a: www.davidloy.org

ÀNGELS CANADELL

Cofundadora i directora d’Uniterra, una universitat inspirada en la consciència de la interdependència que entén el coneixement com a pràctica de vida i de transformació social. Professora de filosofia, especialitzada en el pensament de Raimon Panikkar. Cofundadora de l’Escola Internacional de Filosofia Intercultural.

SATISH KUMAR

Cofundador del Schumacher College (Anglaterra) d’on va ser director de programes educatius fins el 2010. Fou monjo jainista i activista per la pau seguint el mestratge de Gandhi. Editor de la revista Resurgence, especialitzada en temes d’ètica ambiental, espiritualitat compromesa, filosofia i estils de vida adequats.

Inscripcions

Trimestre sencer: 250€/seminari
Curs sencer: 220€/seminari
Seminari sol: 280€
S’ofereixen beques i s’accepten monedes socials i intercanvis.

Hi ha la possibilitat d’assistir a un únic cap de setmana, a un trimestre o al curs sencer. Consultar preus i fer inscripció a info@uniterra.cat.

Informació de la formació completa aquí.