El dimarts 27 de novembre, a les 19 h, va celebrar-se la conferència “Transhumanisme, ètica i igualtat de le spersones”, amb Jordi Pigem, autor del llibre Ángeles o robots: La interioridad humana en la sociedad hipertecnológica (Fragmenta 2018), i Francesc Torralba, autor d’Els mestres de la sospita. Marx, Nietzsche, Freud, (Fragmenta 2018 – 2ª ed.) al CosmoCaixa (Isaac Newton 26, Barcelona), en una activitat del cicle de ciència “Robots, els humans i les màquines” que organitzava aquest equipament de l’Obra Social “La Caixa”.

Jordi PigemFrancesc Torralba van participar també al llibre col·lectiu ¿Humanos o posthumanos? Singularidad tecnológica y mejoramiento humano, que van coordinar Albert CortinaMiquel-Àngel Serra (Fragmenta, 2015). També hi participarà Josep Maria Ganyet Cirera, enginyer informàtric, llicenciat por la UAB, especialitzat en intel·ligència artificial i interacció humana.

Els avenços en robòtica i altres tecnologies integrades al cos humà poden arribar a millorar l’espècie humana? En aquest cas, això provocaria la desigualtat entre individus? El transhumanisme, moviment cultural que creu en la possibilitat de millorar la condició humana gràcies a la tecnologia, genera molts dubtes i preguntes que s’abordaran en aquest debat, dut a terme entre dos experts en robòtica i filosofia.

Sens dubte, la possibilitat d’augmentar les capacitats mecàniques o cognitives dels humans mitjançant tecnologia robòtica és un tema cada vegada més present actualment. Però aquests avenços pels quals aposta el transhumanisme comporten un debat ètic. Perquè qui decideix quines són les millores tecnològiques que la gent podrà incorporar? Seran per a tothom o només per a uns quants? Parlem de transhumanisme o posthumanismo? La controvèrsia està servida.

Aquestes i altres preguntes foren debatudes per dues persones expertes en ciència de la robòtica i la filosofia: Jordi Pigem, doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona i expert en robòtica i un altre ponent pendent a confirmar. El diàleg estarà moderat per Francesc Torralba, doctor en filosofia, teologia i pedadogia, escriptor i catedràtic d’Ètica a la Universitat Ramon Llull.