L’antropòleg i monjo de Montserrat Lluís Duch (Barcelona 1936 – Montserrat 2018) va ser l’autor de diversos articles d’enciclopèdia sobre matèries en les quals era expert. Ara, el llibre Conceptes fonamentals d’antropologia i religió en recull trenta-quatre. El resultat dona lloc a «una obra coherent i homogènia, una mena de diccionari d’antropologia i religió o, si es prefereix, d’antropologia de la religió», segons l’editor Ignasi Moreta, que n’ha tingut cura.

«Tot article d’enciclopèdia té, òbviament, una finalitat eminentment divulgadora, i els de Duch que s’apleguen en aquest llibre no en són cap excepció. Tanmateix, en gairebé tots els textos és perceptible el segell propi de l’autor. No som davant un mer divulgador, sinó davant un investigador de primer ordre que ha acceptat oferir resums de primera mà de conceptes que va estudiar amb la màxima profunditat i ambició», ha afegit MoretaConceptes fonamentals d’antropologia i religió es publica simultàniament en català i en castellà.

Els articles han estat extrets de la Gran enciclopèdia catalana, de Conceptos clave de la antropología cultural, d’Ángel Aguirre, i de Conceptos fundamentales del cristianismo, de Casiano Floristán i Juan José Tamayo.

Amb aquest, ja són tres els llibres de Lluís Duch, mort el novembre del 2018, publicats pòstumament per Fragmenta, on prèviament ja hi havia publicat altres títols. Els altres dos van ser Sortida del laberint (2018) i Conversa amb Lluís Duch. Religió, comunicació i política, d’Ignasi Moreta (2019).

Lluís Duch

Lluís Duch (Barcelona, 1936 – Montserrat, 2018) és una de les veus més singulars del pensament català contemporani. Doctor en antropologia i teologia per la Universitat de Tübingen, va impartir docència al Monestir de Montserrat, a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, entre altres institucions acadèmiques. L’any 1963 professa com a monjo de Montserrat. El 2011 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi. És autor de més de cinquanta llibres i opuscles i de més de tres-cents articles i col·laboracions en obres col·lectives. Els seus llibres publicats a Fragmenta són Religió i comunicació (2010, també en castellà), Religión y política (2014), L’exili de Déu (2017, també en castellà) i l’obra pòstuma Sortida del laberint (2018). El 2019 Ignasi Moreta va publicar Conversa amb Lluís Duch. Religió, comunicació i política i el 2020 ell mateix va ser el curador de Conceptes fonamentals d’antropologia i religió. Ha tingut cura de l’edició del llibre Moisès i Aaron, d’Arnold Schönberg (2012). La seva dilatada trajectòria intel·lectual fou reconeguda i estudiada al llibre d’homenatge Emparaular el món. El pensament antropològic de Lluís Duch (també en castellàFragmenta, 2011).