La islamòloga Dolors Bramon, autora de  L’islam avui. Alguns aspectes controvertits (2016) i d’un dels contrapunts del llibre El sufisme, de Halil Bárcena (2008), ha estat guardonada avui amb la Creu de Sant Jordi «per la seva recerca i divulgació en diversos àmbits de la història política i social de Catalunya». La Creu de Sant Jordi és atorgada pel Govern de la Generalitat pels seus serveis en la defensa de la identitat catalana a vint personalitats i deu entitats des de l’any 1980. 

Dolors Bramon (Banyoles, 1943) és doctora en filologia semítica i en història medieval i professora emèrita d’estudis àrabs i islàmics de la Universitat de Barcelona. És membre emèrita de l’Institut d’Estudis Catalans i professora de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona. Treballa en els camps de les minories religioses i del passat islàmic de les terres catalanoparlants des del punt de vista històric i filològic. És autora, entre altres obres, de Raons d’identitat del País Valencià. Pèls i senyals (1976); Contra moros i jueus: Formació i estratègia d’unes discriminacions al País Valencià (1981); De quan érem o no musulmans. Textos del 713 al 1010 (continuació de l’obra de J. M. Millàs i Vallicrosa) (2000); Obertura a l’islam (2002) i Ser dona i musulmana (2007). També ha escrit molt sobre temes àrabs i islàmics als mitjans de comunicació.

Raimon Panikkar, Lluís Duch, Joan Estruch, Pere Lluís Font o Narcís Comadira són altres autors de Fragmenta que compten amb la Creu de Sant Jordi.