Fragmenta posarà a la venda el dimecres dia 7 de juny el llibre La imaginació simbòlica, de l’antropòleg francès Gilbert Durand (1921-2012). Durand reivindica el poder del símbol davant el món cientista. El llibre es publica dins la Biblioteca de Pensament Contemporani que dirigeix Joan-Carles Mèlich a Fragmenta, amb pròleg i traducció d’Adrià Pujol.

Per Gilbert Durand, «la consciència disposa de dues maneres de representar-se al món. L’una, directa, a través de la qual la cosa mateixa sembla que es presenta a l’esperit, com en el cas de la percepció o de la simple sensació. L’altra, indirecta, quan, per la raó que sigui, la cosa no pot presentar-se “en carn i os” a la sensibilitat. […] Entre aquests casos de consciència indirecta», segueix l’autor, «l’objecte es representa a la sensibilitat mitjançant una imatge.» A La imaginació simbòlica, Gilbert Durand aprofundeix en els problemes interpretatius del símbol i observa el procés d’exclusió a què el pensament cientista occidental l’ha sotmès.

L’antropòleg Adrià Pujol Cruells, que ha traduït al català La imaginació simbòlica i n’ha fet el pròleg, assenyala que «Durand rescata la capacitat simbolitzadora dels humans a partir d’un grapat de pensadors i ens en proposa una restauració en tota regla». Segons Pujol, en Durand «la imaginació simbòlica ens para el jaç de la concòrdia universal, perquè és en tots nosaltres i és el tret que va permetre el nostre despertar general, ecumènic, per tota l’eternitat».

Gilbert Durand fou deixeble de Gaston Bachelard, i va estar marcat també per les obres d’Henri Corbin i Mircea Eliade. El 1966 va fundar el Centre de Recherches sur l’Imaginaire, on va desenvolupar un innovador enfocament mitològic i arquetípic de la imaginació creadora, amb aplicacions en els camps de l’estètica, la iconologia, la iconografia i la crítica literària. Va ser col·laborador assidu del Cercle d’Eranos, on va pronunciar una sèrie de conferències recollides i editades per Alain Verjat (La crisis espiritual en Occidente. Las conferencias de Eranos, Siruela, 2011). Algunes altres de les seves obres són Les structures anthropologiques de l’imaginaire (Dunod, 1960), Beaux-arts et archétypes. La religion de l’art (Presses Universitaires de France, 1989), i Introduction à la mythodologie. Mythes et sociétés (Albin Michel, 1996)

La imaginació simbòlica, de Gilbert Durand, es publica després dels actes commemoratius celebrats amb motiu del centenari del naixement i del desè aniversari de la mort de l’autor, també a Barcelona, amb sessions específiques a la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Barcelona i la Biblioteca de Catalunya.