El teòleg Juan José Tamayo, autor de La compasión en un mundo injusto (Fragmenta, 2021) i de Cincuenta intelectuales para una conciencia crítica (Fragmenta, 2013), va pronunciar la ponència magistral de la Trobada Romeriana “Esperança d’Alliberament”, amb motiu de la primera celebració del natalici de Monsenyor Óscar Romero a El Salvador. L’acte va tenir lloc el dissabte 26 d’agost, a les 9:30 h, a l’Auditorio Segundo Montes de la Universidad Centroamericana José Simeón Cañas, a la UCA, a San Salvador.

L’acte es complementà amb un esdeveniment musical amb els Cors de la Parroquia de San Francisco, Romeo Reyes i d’altres. També es va poder gaudir de l’exposició fotogràfica amb Iván Escobar.

L’acte va ser organitzat per la Fraternidad Teológica Latinoamericana de El Salvador, l’Escuela Política para un nuevo proyecto i el Congrés de Teologia, aprofitant la seva estada a la capital d’aquest país centre-americà. El dijous 24 va pronunciar una altra conferència sobre la compassió i va participar en un acte sobre les seves últimes obres el divendres dia 25.

Juan José Tamayo (Amusco, Palencia, 1946) és doctor en teologia per la Universidad Pontificia de Salamanca i doctor en filosofia per la Universidad Autónoma de Madrid. És emèit honorífic de la Càtedra de Teología y Ciencias de las Religiones «Ignacio Ellacuría» a la Universidad Carlos III de Madrid. És, alhora, secretari general de l’Associació de Teòlegs i Teòlogues Joan XXIII, membre de la Societat Espanyola de Ciencias de les Religions i del Comitè Internacional del Fòrum Mundial de Teologia i Alliberament i professor honorífic de la Universidad Internacional de Andalucía. Col·labora en algunes de les principals revistes llatinoamericanes i europees de teologia, ciències socials i cièncias de les religions, així com al diari diario El PaísEl Periódico de Catalunya i El Correo. Conferenciant internacional i professor invitat en nombroses universitates d’Espanya, Europa, Amèrica Llatina, Estats Units i Àfrica, és uno dels teòlegs espanyols amb més reconeixement a nivell internacional en l’anàlisi sobre el fenomen religiós des d’una perspectiva crítica i un dels intel·lectuals amb més presència pública als mitjans de comunicació. Ha publicat més de seixanta obres, moltes de les quals traduïdes a diversos idiomes. A Fragmenta hi ha publicat Cincuenta intelectuales para una conciencia crítica (2013) i La compasión en un mundo injusto (2021).

A La compasión en un mundo injustoJuan José Tamayo creu que «el veritable sentit de la compassió és posar-se al lloc dels i les altres sofrents en una relació d’igualtat i empatia, assumir el dolor de les altres persones com a propi, interioritzar l’altra persona dins nostre, patir no només amb els altres, sinó també en els altres, fins a identificar-se amb qui pateix i amb els seus patiments, qüestió que no resulta fàcil però que és necessària.»

D’altra banda, Cincuenta intelectuales para una conciencia crítica ofereix perfils d’homes i dones que responen a la idea de l’intel·lectual crític. El resultat d’aquest recorregut és una biografia religiosa col·lectiva del segle xx que es caracteritza per la proposta d’una teoria crítica de la societat i de la religió en clau alliberadora.

Fotos: Ángel Monge.