Ja és a la venda Professora d’islam, un llibre de converses de Dolors Bramon amb Ignasi Moreta. Bramon, doctora en filologia semítica i en història medieval i professora emèrita d’estudis àrabs i islàmics de la Universitat de Barcelona, amb una llarga trajectòria acadèmica i divulgativa, repassa en to cordial i distès la seva trajectòria amb l’editor de Fragmenta

El llibre està estructurat en quatre parts. A la primera, Bramon explica els seus orígens en una família de Banyoles i el seu pas per la universitat com a alumna. A la segona part de Professora d’islam, ja com a professora, el seu interès per l’islam, la seva col·laboració en el projecte de la Gran Enciclopèdia Catalana, la seva aportació a l’Institut d’Estudis Catalans… La tercera part recull la seva trajectòria durant els anys posteriors, que la van dur a València, Saragossa i finalment a Barcelona. I per últim, la conversa continua en una de les seves classes i ens ofereix un tast dels aspectes principals del seu discurs sobre l’islam.

Per Ignasi Moreta, «Dolors Bramon ha tingut una trajectòria acadèmica i vital d’una singular intensitat. No s’ha tancat mai a la torre de vori universitària, sinó que sempre ha volgut trepitjar el carrer: ha explicat l’islam a la universitat i també en centres de tot tipus. Defensant tothora, amb dents i ungles, la seva independència intel·lectual: amb el seu discurs no pretén ni defensar l’islam ni combatre’l. Es tracta, simplement, d’explicar, descriure, comprendre. És el que entén que una professora d’islam ha de fer, com es veurà perfectament a Professora d’islam

Professora d’islam va ser objecte d’una presentació prèvia a la recent Setmana del Llibre en Català, el passat 13 de setembre, i es presentarà a la ciutat de Banyoles, on va néixer i viu Dolors Bramon, el proper 30 de novembre a la llibreria L’Altell.

Fragmenta ha publicat Professora d’islam a la col·lecció Assaig, dins de la sèrie “Converses”, que inclou llibres amb entrevistes a Josep Rius-Camps, Lluís Duch, Joan-Carles Mèlich i Annick de Souzenelle. Anteriorment, Dolors Bramon va publicar a Fragmenta el llibre L’islam avui, que també té una versió en castellà.