El 29 de novembre arriba a les llibreries l’obra Buddhisme, que aplega tots els escrits de Raimon Panikkar que tracten sobre aquesta saviesa mil·lenària. Entre ells, El silenci del Buddha, un dels llibres més celebrats de l’autor.

El silenci de Buddha és el segon dels tres grans capítols en què es divideix el llibre Buddhisme, capítol que inclou una mostra dels grans textos d’aquesta tradició oriental i indaga sobre l’a-teisme religiós. En la primera part, Panikkar aborda els aspectes introductoris al buddhisme, fruit d’anys d’estudis i viatges de l’autor. I en el tercer bloc, que titula «Hermenèutica», Panikkar posa en relació el missatge del Buddha amb la situació de l’home modern, en diàleg, també, amb l’hinduisme i el cristianisme.

«Aquest volum no pretén ser un tractat sobre el buddhisme històric ni sobre les seves escoles, sinó que se centra en el missatge principal del Buddha», ha manifestat l’editor de Fragmenta, Ignasi Moreta, per qui «Buddhisme és un llibre que s’inscriu en sentit ampli en les teologies de l’alliberament, atès que, fet i fet, l’alliberament va ser la preocupació central del Buddha. Cal assenyalar, a més, que Panikkar escrivia el terme buddhisme d’acord amb la grafia culta, amb ddh, forma respectuosa amb la llengua original i amb tradició entre els estudiosos del buddhisme.»

Aquest és el catorzè volum (en ordre de publicació) de l’Opera Omnia Raimon Panikkar publicat fins ara en català, d’acord amb el pla fixat per l’autor i Milena Carrara. L’edició catalana és coordinada per Xavier Serra Narciso. La traducció de Buddhisme ha anat a càrrec del traductor Esteve Serra Arús, que va morir el passat mes d’octubre a Banyoles. L’Opera Omnia Raimon Panikkar, que Fragmenta publica en català, és un projecte internacional atès es publica, a càrrec d’altres editorials, també en italià, anglès, francès i castellà.

Raimon Panikkar (Barcelona, 1918 – Tavertet, 2010) és una de les veus més lúcides del pensament contemporani per les seves aportacions al diàleg intercultural i interreligiós. Doctor en filosofia, en ciències i en teologia, va exercir la docència en diverses universitats d’Europa, l’Índia i els Estats Units. El 1946 és ordenat sacerdot catòlic. Trepitja l’Índia per primer cop l’any 1954. Als anys vuitanta s’instal·la a Tavertet, on impulsa la Fundació Vivarium (avui Fundació Vivarium Raimon Panikkar). L’obra de Panikkar ha estat estudiada per quaranta tesis doctorals i per cinc congressos internacionals monogràfics.