El teòleg i psicòleg Jaume Patuel parlarà, entre d’altres, de les interpretacions que fan Marie Balmary i Annick de Souzenelle, totes dues amb llibres a Fragmenta, de l’Evangeli. Ho farà en una sessió del curs sobre Bíblia i psicologia que organitza l’Escola de Teologia del Maresme, que se celebra a Mataró de l’1 al 22 de febrer. La sessió esmentada, amb el títol “Jesús, un home lliure. L’Evangeli a la llum de la psicologia dinàmica”, tindrà lloc el dijous dia 15 de febrer a les 19 h al Casal Parroquial de Sant Josep (C. Sant Josep 18, Mataró).

Marie Balmary és una psicoanalista francesa que exerceix la psicoanàlisi a París. En acabar la carrera de psicologia, als anys setanta, presenta una tesi (refusada per la Sorbona) sobre els fonaments de la psicoanàlisi. Després s’orienta cap als relats fundadors de les nostres civilitzacions, essencialment la Bíblia. Exposa aquestes recerques en tres obres: El sacrifici prohibit. Freud i la Bíblia (Fragmenta, 2018), L’origen diví. Déu no ha creat l’home (Fragmenta, 2008) i Abelou la traversée de l’Eden. A El monjo i la psicoanalista (Fragmenta, 2013, 2a ed.) recorre al gènere narratiu per oferir un resum de tota la seva obra, i a Freud fins a Déu (Fragmenta, 2011) descriu la vida espiritual com un luxe que dona amplada a la vida humana. Amb Daniel Marguerat ha publicat Anirem tots al paradís. El Judici Final en qüestió (Fragmenta, 2013).

Annick de Souzenelle (Meaulle, Bretanya, 1922) matemàtica de formació, és una de les veus contemporànies més reconegudes en el camp de la recerca interior. Procedent del catolicisme, el 1958 es va convertir a l’ortodòxia. La càbala jueva, la psicologia junguiana i la filologia són algunes de les seves fonts i eines de treball. La seva obra basteix ponts entre el judaisme i el cristianisme, sense negligir la mitologia i el simbolisme. A Fragmenta ha publicat el llibre de converses amb Jean Mouttapa amb el títol La paraula al cor del cos (2022).

CICLE BÍBLIA I PSICOLOGIA 

La Bíblia ha esdevingut un llibre de patrimoni mundial de saviesa i, malauradament mal interpretada en agafar-la al peu de la lletra. Quants errors! Convé saber que hi ha diferents lectures interpretatives. Aquesta vegada presentem una lectura des de la psicologia dinàmica, com es contempla en el document de la Comissió Pontifícia Bíblica (1993), per comprendre millor el missatge que hi conté i actualitzar-lo.

Jaume Patuel ens impartirà el curset. Llicenciat en teologia i psicologia. Professor de la Fundació Vidal i Barraquer. I membre del moviment Psicologia Transpersonal i del grup SomCristians.

PRIMER TEMA DIJOUS 1 DE FEBRER
PREMISSES AL TEMA.
Document DEI VERBUM, del Vat. II
Doc. de la Comissió Pontifícia Bíblica,1993.
Un treball de Teologia Fonamental
Què és la Bíblia i la Psique?.
Lectura psicodinàmica de la caiguda d’Adan i Eva.

SEGON TEMA: DIJOUS 8 DE FEBRER
ANTIC TESTAMENT i LA PSICOLOGIA DINÀMICA
Lectura dels 11 primers capítols del Gènesi. Figures del Antic Testament com a models psicològics

TERCER TEMA: DIJOUS 15 DE FEBRER
JESÚS, UN HOME LLIURE. L’EVANGELI A LA LLUM DE LA PSICOLOGIA DINÀMICA
Françoise Dolto, Marie Balmary, Annick de Souzenelle, entre d’altes. Lectura de diverses escenes.

QUART TEMA: DIJOUS 22 DE FEBRER
JESÚS I PAU A LA PSICOLOGIA TRANSPERSONAL.
Com es pot veure i viure a Jesús i Pau des d’aquesta perspectiva? La transformació de Pau. Daniel Duigou, Martínez. Lozano. Marguerat Daniel.

NOTES

Totes les classes començaran a les 7 del vespre i es faran al local del Casal Parroquial de Sant Josep (carrer St. Josep 18).

L’Escola de Teologia del Maresme es finança amb aportacions i donatius . La quantitat orientativa per fer una aportació és 40 euros.

Aquest curs té l’aval acadèmic de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona ( ISCREB) i la col·laboració de l’associació Cristianisme al Sege XXI

Pots fer un ingrés de l’import, al compte de La Caixa no ES52 2100 2863 6902 1000 5065, o lliurar l’aportació en asistir a una clase de l’Escola.