L’advocada Carla Vall i Duran aborda el manament No mentiràs a partir de la seva experiència en la defensa de casos de violència sexual i assetjament i amb la reivindicació de la veu de les víctimes. El divendres dia 16 de febrer, dos dies més tard que es posi a la venda, serà presentada a la llibreria Finestres de Barcelona.

Per la jurista, la violència contra les dones s’aguanta sobre el seu silenci, un silenci al qual són obligades per mantenir la pau de la comunitat. Des de l’agressió sexual que va patir la pintora barroca Artemisia Gentileschi fins al cas de la violació grupal  de Pamplona, Vall aborda la mentida dels relats patriarcals dominants, els abusos que tothom prefereix no mirar i l’impacte  públic però també íntim que pot tenir donar veu a les víctimes.

Sobre el manament de no mentir, a Carla Vall li «sobta estranyament que la majoria dels humans se centrin a analitzar les oracions que els uns ens diem als altres per trobar-hi la mentida quan, en la majoria de les ocasions, no passa així. Les grans mentides són les paraules no dites, les veritats que queden al tinter». No mentiràs, un assaig breu com els de la resta de la sèrie, es divideix en quatre capítols en els quals desenvolupa quatre conceptes: la veritat present-activa, la veritat absent-omissiva, la mentida present-activa i la mentida absent-omissiva, a més de la introducció i un epíleg.

Carla Vall i Duran (Vilanova i la Geltrú, 1989) és una advocada penalista especialitzada en drets humans i en l’abordatge i prevenció de violències masclistes. És autora de Trenqueu en cas d’emergència: manual per a víctimes i supervivents de violències masclistes (Univers, 2022) i A la foguera! (Ara Llibres, 2024), un assaig punyent sobre la cacera de bruixes als Països Catalans. El 2022 va guanyar el prestigiós Premi Menina en la categoria de justícia feminista. 

La sèrie «Deu Manaments» vol repensar els grans temes de la contemporaneïtat seguint el fil conductor del decàleg. Amb una mirada fonda i actual, responent a problemàtiques d’avui, lluny de qualsevol confessionalisme. En són els autors Jordi GrauperaIgnasi MoretaMaria GargantéLeticia AsenjoBernat DedéuBlanca Llum Vidal, David FernàndezCarla Vall i Duran, Joan Burdeus i Maria Sevilla Paris. Amb els que es posen ara a la venda ja són sis els títols publicats a la sèrie, que té previst arribar tota sencera a llibreries al mes de març del 2024. 

Presentacions

Carla Vall i Duran presentarà No mentiràs acompanyada per l’escriptora i pintora Paula Bonet i per l’escriptora Anna Punsoda, que dirigeix la sèrie «Deu Manaments». Serà el divendres dia 16 de febrer, a les 19 h a la llibreria Finestres (C. Diputació, 249, Barcelona). És recomanable inscriure-s’hi.

D’altra banda, Punsoda i Vall participaran a la presentació de la «Deu Manaments» a Mataró, amb Maria Garganté, autora de Santificaràs les festes, i Leticia Asenjo, autora d’Honraràs pare i mare. Serà el dimecres 21 de febrer a les 19 h a Dòria Llibres (La Riera 100).