El cardenal José Tolentino Mendonça, autor de Vers una espiritualitat dels sentits (2016), Petita teologia de la lentitud (2017) i El petit camí de les grans preguntes (2020), visitarà Barcelona els propers 28 i 29 de gener per participar en dues activitats públiques: la presentació del programa d’enguany de Catalonia Sacra i un homenatge a Armand Puig. Tolentino és prefecte del Dicasteri per la Cultura i l’Educació de la Cúria Romana.

L’acte de presentació de l’Agenda d’Activitats de Catalonia Sacra a la qual assistirà el cardenal Tolentino, fent-hi una breu ponència, serà dimecres 28 de febrer a les 18.30 h al CaixaForum Macaya (Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona). El President de Catalonia Sacra i bisbe de Lleida, Salvador Giménez, donarà la benvinguda. L’historiador de l’art, museòleg i comunicador, Damià Amorós, serà l’encarregat de desgranar les activitats que ja començaran l’1 de març a Vilanova i la Geltrú (Garraf). Serà la dotzena edició d’aquest festival de promoció del patrimoni cultural de l’Església. L’acte de presentació, obert a tothom, s’iniciarà puntualment a les 18.30 h. L’entrada és lliure.

L’endemà, dijous 29 de febrer, a les 11 h, Tolentino intervindrà amb una conferència a l’acte de reconeixement a Armand Puig i Tàrrech a la seu de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (C. Diputació, 231, Barcelona). Puig havia sigut rector de la institució i el passat 5 de juny fou nomenat pel Papa Francesc nou president de l’Agència de la Santa Seu per l’Avaluació i la Promoció de la Qualitat de les Universitats i Facultats Eclesiàstiques (AVEPRO). L’acte, que coincideix amb la festa de Sant Pacià i el Dia de les Facultats, serà presidit pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, i pel pro-rector de l’Ateneu, Joan Torra. Després del laudatio d’Agustí Borrell, es lliurarà la medalla ad honorem al Dr. Armand Puig. L’entrada també és lliure.

Abans, a les 9 h, haurà visitat un centre educatiu d’alta complexitat, l’Escola Sant Francesc d’Assís, a la Plaça Universitat de Barcelona.

José Tolentino Mendonça (Madeira, Portugal, 1965) és una de les veus més originals del Portugal contemporani. Especialista en estudis bíblics (és doctor en teologia bíblica per l’Institut Bíblic Pontifici de Roma), ha abordat amb rigor i creativitat els temes i els textos del cànon cristià en diàleg amb els grans interrogants del present. Tolentino ha estat professor de la Universitat Catòlica Portuguesa, on hi ha exercit el càrrec de vicerector. El 2018 fou nomenat arquebisbe-bibliotecari de la Santa Seu i el 2019 fou creat cardenal pel papa Francesc. El 2022 va ser nomenat nou prefecte del Dicasteri de Cultura i Educació al Vaticà. A més d’assagista, és autor d’una obra poètica que gaudeix d’un gran reconeixement en les lletres portugueses. En català, els seus llibres han sigut publicats a Fragmenta.

VÍDEO

Intervenció a l’acte de reconeixement a Armand Puig i Tàrrech a la seu de l’Ateneu Universitari Sant Pacià.