La poeta i investigadora Maria Sevilla se suma als autors de la sèrie «Deu Manaments» amb l’assaig No desitjaràs els béns del proïsme que, vinculant la desmesura bíblica i la capitalista, ens proposa veure el concepte de límit des d’un punt de vista nou: tal com passa amb les regles de joc del vers, els límits no són obstacles a vèncer sinó ocasions privilegiades per pensar l’emancipació i la creativitat. Es posa a la venda el 3 d’abril.

Maria Sevilla afirma que, tot i que fem servir societat materialista i societat consumista com a sinònims, en realitat són exactament el contrari. Per l’autora de No desitjaràs els béns del proïsme, el capitalisme és un gran deliri de desmaterialització. «Vivim immersos en un sistema que ens desvincula de la matèria i que atempta contra els límits orgànics del planeta», diu. Amb un peu a la literatura i l’altre a la filosofia, Sevilla qüestiona així el mite del creixement il·limitat i del subjecte autosuficient. 

Maria Sevilla (Badalona, 1990) és poeta, investigadora de la literatura i docent precària. Ha publicat Dents de polpa (2015), Kalàixnikov (2017), if true: false; else: true (2020), Plastilina (2021) i La nit ovípara (2024). També ha experimentat amb gèneres liminars com la poesia sonora i el videorecital, i ha pujat a escenaris d’arreu d’Europa, Amèrica i Àsia. Des de gener del 2019 és una de les tres programadores de l’Horiginal. No desitjaràs els béns del proïsme és el seu primer assaig.

La sèrie «Deu Manaments», dirigida per Anna Punsoda, vol repensar els grans temes de la contemporaneïtat seguint el fil conductor del decàleg. Amb una mirada fonda i actual, responent a problemàtiques d’avui, lluny de qualsevol confessionalisme. En són els autors Jordi Graupera, Ignasi Moreta, Maria Garganté, Leticia Asenjo, Bernat Dedéu, Blanca Llum Vidal, David Fernàndez, Carla Vall i Duran, Sira Abenoza i Maria Sevilla Paris. Amb el que es posa ara a la venda ja són nou els títols publicats a la sèrie, que té previst arribar tota sencera a les llibreries al mes d’octubre del 2024.

Presentació

Maria Sevilla presentarà No desitjaràs els béns del proïsme amb el filòsof Eloy Fernàndez Porta el dimarts dia 9 d’abril a les 19h a la Llibreria Calders (Passatge de Pere Calders, 9, Barcelona).