José Tolentino Mendonça

El petit camí de les grans preguntes

Traducció de Pere Comellas

Hi ha un moment en què entenem que les preguntes ens acosten més al sentit, a l’apertura del sentit, que no pas les respostes. Que les respostes són útils, sí, que les necessitem per continuar vivint, però que la vida transforma les respostes en preguntes. I no preguntem necessàriament perquè ens haguem equivocat o perquè considerem insuficient l’experiència que fem. La pregunta és la grafia de l’escreix amb què la vida es manifesta.

José Tolentino Mendonça, un dels principals assagistes del Portugal contemporani, ens proposa un itinerari per algunes de les grans preguntes de l’existència amb l’equipatge d’una sòlida freqüentació dels clàssics: la literatura, la filosofia, els textos sagrats, el cinema, les arts plàstiques i la dansa són alguns dels referents amb què l’autor dialoga a l’hora d’oferir la seva proposta sapiencial.

Autor - Tolentino
Autor José Tolentino Mendonça

José Tolentino Mendonça (Madeira, Portugal, 1965) és una de les veus més originals del Portugal contemporani. Especialista en estudis bíblics (és doctor en teologia bíblica per l’Institut Bíblic Pontifici de Roma), ha abordat amb rigor i creativitat els temes i els textos del cànon cristià en diàleg amb els grans interrogants del present.

Ha estat professor de la Universitat Catòlica Portuguesa, on hi ha exercit el càrrec de vicerector. El 2018 fou nomenat arquebisbe-bibliotecari de la Santa Seu i el 2019 fou creat cardenal pel papa Francesc. El 2022 va ser nomenat nou prefecte del Dicasteri de Cultura i Educació al Vaticà

A més d’assagista, és autor d’una obra poètica que gaudeix d’un gran reconeixement en les lletres portugueses.

A Fragmenta ha publicat Vers una espiritualitat dels sentits (2016), Petita teologia de la lentitud (2017) i El petit camí de les grans preguntes (2020).

Ressons

Carrega'n més