Tornar

José Tolentino Mendonça El petit camí de les grans preguntes

Traducció de Pere Comellas

«Hi ha un moment en què entenem que les preguntes ens acosten més al sentit, a l'apertura del sentit, que no pas les respostes. Que les respostes són útils, sí, que les necessitem per continuar vivint, peròque la vida transforma les respostes en preguntes. I no preguntem necessàriament perquè ens haguem equivocat o perquè considerem insuficient l'experiència que fem. La pregunta és la grafia de l'escreix ambquè la vida es manifesta.»

Preguntar-nos sobre el sentit profund o amagat del que fem, del que sentim o sobre com vivim pressuposa un buidament que ens posa en camí, el qual ens va allunyant de les respostes prefabricades i ens manté en contacte amb la vida no predeterminada. «Hi ha preguntes que ens esperen des de sempre. Les podem evitar, intentar esquivar-les o parlar d'una altra cosa durant molt temps, però a dins nostre sabem que aquest fet i amagar té un preu. Escapolir-se'n és escapolir-se de lac rida que ens fa la vida.» Quan escoltem la pregunta essencial, posar-se en camí no cansa perquè ens retorna a nosaltres mateixos: viure així esdevé, de fet, una forma de repòs.

Autor

José

José Tolentino Mendonça (Madeira, Portugal, 1965) és una de les veus més originals del Portugal contemporani. Especialista en estudis bíblics (és doctor en teologia bíblica per l'Institut Bíblic Pontifici de Roma), ha abordat amb rigor i creativitat els temes i els textos del cànon cristià en diàleg amb els grans interrogants del present.

Ha estat professor de la Universitat Catòlica Portuguesa, on hi ha exercit el càrrec de vicerector. Ha dirigit la revista Didaskalia editada per la Facultat de Teologia de la mateixa universitat. Des del 2011 és consultor del Consell Pontifici de la Cultura, al Vaticà i el 2018 fou nomenat arquebisbe-Bibliotecari de la Santa Seu i el 2019 fou creat cardenal pel papa Francesc.

A més d'assagista, és autor d'una obra poètica que gaudeix d'un gran reconeixement en les lletres portugueses.

A Fragmenta ha publicat Vers una espiritualitat dels sentits (2016), Petita teologia de la lentitud (2017) i El petit camí de les grans preguntes (2020).

El petit camí de les grans preguntes
Col·lecció:
Assaig
Núm. de pàgines:
176
Primera edició:
setembre del 2020
Enquadernació:
Rústica, 13 x 21 cm