El dimarts 20 de novembre va tenir lloc la presentació del llibre El ritme de l’Ésser. Les Gifford Lectures, deRaimon Panikkar (1918-2010), en un acte organitzat per l’Institut d’HumanitatsFragmenta Editorial amb la col·laboració del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) a la Sala Mirador del CCCB (Montalegre 5, Barcelona). A l’acte hi intervingueren Ignasi Moreta, doctor en humanitats i editor de Fragmenta, segell que publica l’Opera OmniaRaimon PanikkarXavier Serra Narciso, llicenciat en filosofia i coordinador de l’edició catalana, i Amador Vega, catedràtic d’estètica a la UPF.

L’obra correspon al volum núm. 10 de l’Opera Omnia Raimon Panikkar i el sisè que s’ha publicat.

 

Raimon Panikkar: El ritme de l’Ésser. Les Gifford Lectures

A cura de l’autor i de Milena Carrara Pavan. Coordinació de l’edició catalana: Xavier Serra Narciso. Traduccions d’Esteve Serra Arús

L’encàrrec d’impartir les prestigioses Gifford Lectures, que constitueixen una mena de Premi Nobel del pensament (Raimon Panikkar “el primer català, el primer espanyol, el primer indi” que ha tingut aquest honor), van conduir l’autor a elaborar El ritme de l’Ésser, la seva obra més important en el camp filosòfic. Escrita i reescrita durant vint anys, l’edició princeps va veure la llum pocs dies abans de la defunció de l’autor.

El punt de partida de l’obra és l’estructura triàdica o trinitària de la realitat, que comprèn el diví, l’humà i el còsmic.