El ritme de l’Ésser. Les Gifford Lectures constitueix l’últim llibre de Raimon Panikkar. Lentament madurat durant els últims vint anys de la seva vida, la versió anglesa va aparèixer pocs dies abans de la defunció de l’autor. Fragmenta en publica ara la versió catalana. Dimarts 20 de novembre es presentarà al CCCB de la mà de Xavier Serra Narciso i d’Amador Vega.

Raimon Panikkar ha estat «el primer català, el primer espanyol i el primer indi» a impartir les prestigioses Gifford Lectures, l’encàrrec de les quals constitueix una mena de «Premi Nobel del pensament». Pronunciades els anys 1988-1989, el text de les lliçons va ser reelaborat durant vint anys, fins a la seva publicació en anglès pocs dies abans de la mort de l’autor. Es tracta, per tant, de l’últim gran text de Panikkar, probablement el seu llibre més important en el camp filosòfic.

Raimon Panikkar convida a superar l’escissió entre teologia i filosofia, entre mythoslogos, entre Orient i Occident, i formula amb precisió i gosadia les seves objeccions al relat científic dominant i, sobretot, a la manera com el llegeix habitualment l’actual societat tecnocientífica. Panikkar aprofundeix en les seves intuïcions sobre l’estructura triàdica o trinitària de la realitat —que comprèn el diví, l’humà i el còsmic—, cosa que el condueix a qüestionar obertament el monoteisme i a veure en l’harmonia la via oberta vers l’experiència integral del tot.

En l’última pàgina d’El ritme de l’Ésser l’autor reflexiona sobre els límits del coneixement: «He d’admetre que no totes les preguntes fonamentals poden tenir respostes finals […]. He arribat als límits de la meva comprensió i m’he d’aturar aquí. L’Arbre del Coneixement ens tempta una vegada i una altra al preu de deixar de banda l’arbre més important, l’Arbre de la Vida. ¿Com pot el pensament humà copsar el destí de la vida, si no en som els amos? Aquesta és la meva humil conclusió a molta recerca presumptuosa. He necessitat vint anys per reconèixer-ho, i demano perdó.» El ritme de l’Ésser és una obra de gran ambició (664 pàgines). L’edició de Fragmenta inclou un ampli glossari i uns utilíssims índexs analític i onomàstic, que permeten orientar-se en una obra tan extensa. El llibre constitueix el volum X.1 de l’Opera Omnia Raimon Panikkar, les obres completes del pensador, en curs de publicació a Fragmenta.

Raimon Panikkar (Barcelona, 1918 – Tavertet, 2010), de pare indi i hindú i mare catalana i cristiana, és una de les veus més lúcides del pensament contemporani per les seves aportacions al diàleg intercultural i interreligiós. Doctor en filosofia, en ciències i en teologia, va exercir la docència en diverses universitats d’Europa, l’Índia i els Estats Units. El 1946 és ordenat sacerdot catòlic. Trepitja l’Índia per primer cop l’any 1954: «Me’n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno buddhista, sense haver deixat mai de ser cristià.» Als anys vuitanta s’instal·la a Tavertet, on impulsa la Fundació Vivarium (avui Fundació Vivarium Raimon Panikkar). L’obra de Panikkar ha estat estudiada per quaranta tesis doctorals i per cinc congressos internacionals monogràfics.

Presentació del llibre

El llibre El ritme de l’Ésser serà presentat a la sala Mirador del CCCB el dimarts 20 de novembre del 2012, a les 19.30 hores. En l’acte, organitzat per l’Institut d’Humanitats de Barcelona i Fragmenta Editorial amb la col·laboració del CCCB, hi intervindran Ignasi Moreta (doctor en humanitats i editor de Fragmenta), Xavier Serra Narciso (llicenciat en filosofia i coordinador de l’edició catalana de l’obra) i Amador Vega (doctor en filosofia i catedràtic d’estètica a la UPF).