El dijous dia 13 de desembre de 2012 es presentà el llibre Moisès i Aaron, d’Arnold Schönberg, l’edició i traducció del qual ha anat a cura de Lluís Duch, monjo de Montserrat i doctor en antropologia i teologia, amb la col·laboració de Josep Barcons, llicenciat en humanitats i guitarra clàssica. L’acte, que se celebrà a la llibreria La Central (C. Mallorca 237) de Barcelona, comtrà amb les intervencions d’Ignasi Moreta, doctor en humanitats i editor de FragmentaXosé Aviñoa, Catedràtic d’Història de la Música a la UB, i Joan-Carles Mèlich, doctor en filosofia, a més de Lluís DuchJosep Barcons.

Durant l’acte hi hagué una breu audició comentada d’un enregistrament de l’òpera Moses und Aron.

Lluís Duch, per al qual la seva obra “reflexiona sobre la diferència entre imatge i paraula”, l’obra de Schönberg “expressa molt bé l’ambigüitat humana”. “Com Moisès i Aaron, també nosaltres, estem entre absències, en representacions”, digué.

Moisès i Aaron

«L’òpera d’Arnold Schönberg Moisès i Aaron és una de les manifestacions artístiques més significatives del segle XX justament perquè el compositor vienès va saber plasmar d’una manera aguda i radical les profunditats més pregones —al mateix temps positives i negatives— de l’ésser humà en uns temps de màxima conflictivitat i de bogeries col·lectives —el segle que ha conegut amb formes i fórmules plurals les terribles i deshumanitzadores “gramàtiques de l’inhumà”. Com a fruit de la seva pròpia experiència existencial, Schönberg va saber apropar-se a les diverses facetes de l’ambigüitat humana d’una manera al mateix temps genialment realista i commovedora.»

Lluís Duch

Ves a l’àudio sencer a…