Josep Barcons, músic i doctor en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, va pronunciar la conferència “La impossibilitat de comunicar: ‘Moses und Aaron’ d’Arnold Schoenberg”, el dimecres 8 de juliol a les 20 h, al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona (Plaça del Palau Episcopal, 1, Solsona). El text de Moisès i Aaron. va ser publicat a Fragmenta traduït per Lluís Duch amb la col·laboració de Josep Barcons.

La col·lecció Sagrats i Clàssics de Fragmenta acull l’edició del libretto de l’òpera del compositor jueu Arnold Schönberg. L’obra inclou una extensa introducció de Lluís Duch i presenta el text en edició bilingüe alemany-català. La tesi doctoral de Barcons estudia el pensament de SchönbergMoisès i Aaron.

Josep Barcons Palau (Navès, 1978) obtingué el Premi Extraordinari de Llicenciatura i Menció de Doctor Europeu summa cum laude. També és llicenciat en Guitarra Clàssica pel Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, i ha realitzat, a més, estudis de composició, anàlisi musical, direcció de cor i direcció d’orquestra. Actualment, és professor i director de l’Escola de Música Casp, professor a l’Escola Superior d’Estudis Musicals del Taller de Músics, forma part del consell de redacció de la Revista Musical Catalana, on escriu regularment, i és membre de l’Associació d’Amics de la Bibliotheca Mystica et Philosophica Alois M. Haas de la UPF. A més, dirigeix un parell d’agrupacions corals al seu Solsonès natal i col·labora, com a codirector del Cor de Vallferosa, en l’últim projecte de la cantant Lídia Pujol, Iter luminis.

Cicle a Solsona: Orfeu, variacions musicals

A causa de l’aturada general del passat mes de març el cicle “Divendres de Pensament” que s’organitza al Museu de Solsona va quedar alterat i és per aquest motiu que ara el recuperem.

Durant quatre dimecres de juliol es reprenen les conferències que, sota el títol genèric d’Orfeu, variacions musicals, i coincidint amb el centenari de l’Orfeó Nova Solsona i els primers vint-i-cinc anys de la Cobla Juvenil de Solsona, es dedicaran a la música de forma totalment transversal.