La col·lecció Sagrats i Clàssics de Fragmenta acull una singular edició del libretto de l’òpera del compositor jueu Arnold Schönberg. L’obra inclou una extensa introducció de Lluís Duch i presenta el text en edició bilingüe alemany-català. La traducció catalana de Lluís Duch s’ha fet amb la col·laboració de Josep Barcons, la tesi doctoral del qual estudia el pensament de Schönberg a Moisès i Aaron. Xosé Aviñoa i Joan-Carles Mèlich presentaran l’obra a la llibreria La Central el 13 de desembre.

L’òpera dArnold Schönberg Moisès i Aaron és, segons Lluís Duch, «una de les manifestacions artístiques més significatives del segle XX justament perquè el compositor vienès va saber plasmar d’una manera aguda i radical les profunditats més pregones de l’ésser humà en uns temps de màxima conflictivitat».

Moisès i Aaron constitueix una escenificació del brutal i insuperable contrast entre la utopia i la realitat, entre la inefabilitat de l’ideal i la seva caiguda o subjecció a la paraula. Aaron escenifica la bellesa; Moisès, la veritat. La trama argumental gira sobretot a l’entorn del total antagonisme entre la religió del poble —que sempre posseeix una tirada més o menys idolàtrica— i la veritat nua i pura —que molt sovint ha donat lloc a una perillosa idolatrització del concepte.

El Déu de Moisès es defineix per la seva inaccessibilitat absoluta al pensament verbalitzat, a l’articulació conceptual o a qualsevol imatge. Per això, des de la perspectiva de Moisès, la llengua d’or d’Aaron, la seva acrobàcia oratòria, el seu verb sonor i encisador, sigui quina sigui la seva utilitat política, pragmàtica i «religiosa», és una condemnable traïció a la revelació sinaítica. La divinitat mosaica habita l’altra cara —inaccessible i inefable— del silenci.

Arnold Schönberg (Viena, 1874 – Los Ángeles, 1951) és un dels compositors que més ha influït en la transformació del llenguatge musical contemporani. Nascut en el si d’una família jueva, de jove s’havia declarat agnòstic, i el 1898 es convertí al protestantisme. Després de la Primera Guerra Mundial, Schönberg anà prenent una consciència cada vegada més lúcida de la seva judeïtat, la qual cosa s’evidencià tant en la seva obra com en el seu retorn al judaisme el 1933. Entre octubre de 1931 i juny de 1932 va viure a Barcelona. El març de 1932 hi acabà el segon acte de l’òpera Moses und Aron, un text on Schönberg reinterpreta el relat bíblic a la llum de la seva recerca espiritual. L’any 1933 s’exilià als Estats Units, on romangué fins a la seva mort.

Lluís Duch (Barcelona, 1936) és doctor en antropologia i teologia per la universitat de Tübingen i professor emèrit de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, de l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós de Tarragona, i de l’Abadia de Montserrat. És monjo de Montserrat des de 1961. Ha estudiat els diferents llenguatges dels universos simbòlics i mítics i la seva concreció en la vida quotidiana dels nostres dies. S’ha interessat des de fa més de trenta anys per la interpretació de les narracions mítiques, atenent sobretot al seu impacte en els universos religiosos i polítics. En aquests últims anys ha publicat una Antropologia de la vida quotidiana (en sis volums) que té com a referència més important la situació de les transmissions efectuades per les estructures d’acollida. Ha traduït al català i al castellà escrits de Luter, Müntzer, Silesius, Schleiermacher i Bonhoeffer. És autor de més de cinquanta llibres i opuscles, i de tres-cents articles i col·laboracions en obres col·lectives.

Josep Barcons Palau (Navès, 1978) és músic i llicenciat en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra. La seva tesi doctoral analitza el pensament dArnold Schönberg i les seves implicacions existencials en l’òpera Moisès i Aaron. Actualment, és professor i director de l’Escola de Música Casp de Barcelona, forma part del consell de redacció de la Revista Musical Catalana, i és membre del Grup de Recerca de la Bibliotheca Mystica et Philosophica Alois M. Haas de la UPF.

Presentació del llibre

El llibre Moisès i Aaron serà presentat a la Llibreria La Central (C. Mallorca 237. Barcelona) el dijous 13 de desembre del 2012, a les 19.30 hores. Hi intervindran Ignasi Moreta, (doctor en humanitats i editor de Fragmenta), Xosé Aviñoa (catedràtic d’història de la música de la UB), Joan-Carles Mèlich (professor titular de filosofia a la UAB), Josep Barcons (llicenciat en humanitats, músic i autor d’una tesi doctoral en curs sobre Moisès i Aaron) i Lluís Duch (monjo de Monserrat i doctor en teologia i antropologia). Durant l’acte hi haurà una breu audició comentada d’un enregistrament de l’òpera Moses und Aron.