El biblista i teòleg Josep Rius-Camps protagonitza el llibre Converses amb Josep Rius-Camps, signat per l’editor Ignasi Moreta. En forma dialogada, Rius-Camps (80 anys) hi repassa la seva llarga trajectòria personal i intel·lectual, que el va dur a passar molts anys a Roma i Alemanya, ensenyar a la Facultat de Teologia de Catalunya i esdevenir un referent per a una determinada manera d’entendre el cristianisme.

Brillantor intel·lectual, profunditat espiritual, riquesa discursiva, calidesa humana, llibertat interior, són alguns dels trets que permeten descriure, per simple aproximació, un carisma impossible d’explicar amb paraules: el del teòleg i biblista Josep Rius-Camps. Erudit apassionat, destaca per l’originalitat i la gosadia de les seves aportacions en els camps bíblic i patrístic.

En aquest llibre, Josep Rius-Camps explica no solament els resultats de les seves recerques, sinó la manera com hi ha arribat. Hi trobem també el relat d’una vida gens convencional (formació al seminari, estudis de teologia a Roma i Alemanya, retorn a Catalunya, instal·lació a l’ermita de Sant Pere de Reixac…), així com intuïcions al voltant de temes (filosòfics, teològics, etc.) que no són objecte de les seves investigacions acadèmiques, però sí de les seves inquietuds «existencials».

El llibre sorprèn per la profunditat dels interessos de fons de Josep Rius-Camps i per episodis desconeguts de la seva vida, constituïda no solament per fets exteriors, sinó també per esdeveniments de caràcter interior.

Josep Rius-Camps (Esparreguera, 1933) és professor emèrit de la Facultat de Teologia de Catalunya. Doctor en ciències eclesiàstiques orientals pel Pontifici Institut Oriental de Roma (1968), on va impartir docència —ho va fer també a la Universitat de Münster i a l’Agustinianum de Roma—, és autor de nombrosos estudis en català, castellà i anglès sobre patrística (Orígenes, les Pseudoclementines i Ignasi d’Antioquia) i sobre Nou Testament (Marc i Lluc-Fets). Ha tingut cura, amb Jenny Read-Heimerdinger, de l’edició bilingüe (grec-català), per primera vegada en una sola obra, dels dos volums dels escrits de Lluc: Demostració a Teòfil. Evangeli i Fets dels Apòstols segons el Còdex Beza (Fragmenta, 2009), Premi Ciutat de Barcelona de traducció al català de l’any 2009. A la novel·la Diari de Teòfil (Fragmenta, 2011) va donar forma narrativa a les seves investigacions sobre l’obra de Lluc. Fragmenta també ha publicat Converses amb Josep Rius-Camps, d’Ignasi Moreta.

Ignasi Moreta (Barcelona, 1980) és professor de literatura catalana a la Universitat Pompeu Fabra i editor de Fragmenta. Doctor en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, s’ha especialitzat en l’estudi del pensament de Joan Maragall. Ha publicat treballs de recerca en l’àmbit de la filologia catalana i de les religions en diverses revistes especialitzades, i ha impartit conferències en universitats i institucions culturals d’Espanya, Mèxic, Colòmbia i el Perú. És autor de No et facis posar cendra. Pensament i religió en Joan Maragall (2010) i de Converses amb Josep Rius-Camps (2014), ha tingut cura de l’edició de dos llibres de Maragall —Visions & cants (2003) i, a Fragmenta, La Setmana Tràgica (2009)—, i forma part del comitè editorial de l’edició crítica de les obres completes de Joan Maragall. És director literari de Fragmenta Editorial, que va fundar —juntament amb Inês Castel-Branco— l’any 2007. L’any 2012 la Cambra del Llibre de Catalunya va reconèixer la seva tasca editorial amb el premi Memorial Ferran Lara a un jove emprenedor del sector del llibre.

Presentació a Barcelona

Vicenç Villatoro, periodista i escriptor, i Joan Ferrer, degà de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, juntament amb Josep Rius-Camps i Ignasi Moreta, presentaran el llibre Converses amb Josep Rius-Camps el dimarts dia 8 d’abril a les 19h a la Biblioteca Jaume Fuster (Plaça Lesseps 20-22) de Barcelona. Aquesta activitat és organitzada conjuntament per la Biblioteca Jaume FusterFragmenta Editorial.

Presentació a Tarragona

Joan Magí, president de l’Associació Bíblica de Catalunya, Josep Rius-Camps i Ignasi Moreta presentaran el llibre Converses amb Josep Rius-Camps el dilluns 5 de maig, a les 19.30h, al Museu Bíblic Tarraconense (Carrer de les Coques, 1, Tarragona). Aquesta activitat és organitzada conjuntament pel Museu Bíblic Tarraconense, l’Associació Bíblica de Catalunya, el Secretariat de Pastoral Bíblica de l’Arquebisbat de TarragonaFragmenta.