El dimecres 10 d’octubre, a les 19:30 hores, al Jardí del Palau Robert (Pg. de Gràcia 107, Barcelona) sha inaugurat l’exposició “Kosmos Panikkar”. Hi han intervingut el director general de Difusió, Jordi del Río; el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Joan-Elies Adell, i els dos comissaris de la mostra, Xavier Serra NarcisoIgnasi Moreta. L’exposició, organitzada per la Generalitat, es pot visitar de l’11 d’octubre al 3 de febrer a la Sala 1 del Palau Robert.

El Palau Robert presenta l’exposició “Kosmos Panikkar” per difondre i debatre entre la ciutadania, amb un discurs pedagògic i creatiu, l’obra excepcional i poc coneguda d’un filòsof que ha aprofundit en temes com la interculturalitat, el diàleg interreligiós i l’espiritualitat. Aquesta és una de les activitats programades amb motiu de l’Any Panikkar, la commemoració del centenari del naixement del filòsof que han impulsat la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, amb el mateix Ignasi Moreta com a comissari.

Raimon Panikkar és, al costat de Ramon Llull, una de les figures més rellevants que ha donat el pensament català al món. Les reflexions de Panikkar sobre el diàleg intercultural i interreligiós contribueixen de manera decisiva a l’entesa i la comprensió entre persones que pertanyen a cosmovisions diferents, motiu pel qual afavorir la lectura de Panikkar és també afavorir la cohesió social.

Àmbits

Un dels llibres fonamentals de Raimon Panikkar és La realitat cosmoteàndrica. En aquest llibre, Panikkar diu que la realitat té tres dimensions: la còsmica (naturalesa), la humana (ésser humà) i la divina (Déu). Cap d’aquestes dimensions és superior a l’altra, i en cada fragment de realitat és possible trobar-hi les tres dimensions. L’exposició s’articula en aquests tres àmbits: Kosmos, Anthropos i Theos, és a dir, la dimensió còsmica, la humana i la divina. Cal destacar que el tercer àmbit acull una sala de meditació en la qual el visitant que ho desitgi pot descalçar-se i seure a terra en silenci.

El 2 de novembre, dia del naixement de Panikkar, es posa a la venda el llibre-catàleg de l’exposició “Kosmos Panikkar. Una mirada integradora al món de Raimon Panikkar“, que es podrà adquirir a l’Oficina de Turisme i a les llibreries. La publicació es presentarà durant el mes de novembre al Palau Robert.

Coincidint amb l’exposició, el Palau Robert i l’associació Casa de l’Ésser organitzen el cicle de conferències “Viure el pensament de Raimon Panikkar” el 23 d’octubre, 13 i 27 de novembre i 11 de desembre, de les 19 a les 21 hores, a la Sala d’Actes de les Cotxeres.

Vegeu les fotos de l’exposició, aquí.