Jordi Pigem, autor de Tècnica i totalitarisme va parlar sobre “Les noves formes d’explotació” amb motiu del 106è aniversari de la Revolta dels Burots. Va ser el dilluns 2 de gener de a les 18:30h a l’Auditori Cal Sitges d’Artés (C. Les Parres, 44).

Jordi Pigem (1964) és filòsof de la ciència i escriptor. Entre els seus llibres destaquen, a més de Tècnica i totalitarisme (Fragmenta, 2022), Pandèmia i postveritat (Fragmenta, 2021) i Àngels i robots (Viena, 2017; en castellà, ampliat i amb el títol Ángeles o robots, a Fragmenta, 2018 . Ha participat a l’obra col·lectiva Panikkar avui (Fragmenta, 2022) i ha editat una recopilació dels textos de Panikkar sobre Ecosofia (Fragmenta, 2021).

Tècnica i totalitarisme, segon volum de la trilogia començada amb Pandèmia i postveritatJordi Pigem reflexiona sobre la digitalització, la deshumanització i els anells del poder global a partir de la confluència entre el coneixement científic (la psicologia, la neurociència, la sociologia de les noves tecnologies, la història de la ciència) i humanístic (l’univers literari de Tolkien, la intuïció poètica de Rilke, l’anàlisi del totalitarisme de Hannah Arendt, la filosofia d’Agamben). 

¿Què va ser la Revolta dels Burots? El dia 2 de gener de 1917 esclata una revolta a causa d’un nou impost pel proveïment d’aigua, enmig d’una situació d’empobriment constant per culpa de la forta inflació degut a la Primera Guerra Mundial. A banda dels comerços tancats, els pagesos i obrers també secunden la protesta i els més de 700 obrers de Can Berenguer fan vaga. La multitud es va concentrar davant dels burots i mentre els i apedregaven les casetes, els dos cobradors dels burots fugiren en direcció a Calders i les casetes van ser incendiades. Més informació, aquí.

L’Ajuntament d’Artés commemorava enguany aquella efemèride amb el lema “2023: Els Burots, on són avui?