No mataràs, del filòsof Bernat Dedéu, i No cometràs adulteri, de la poeta Blanca Llum Vidal, són el cinquè i sisè volum, respectivament, de la sèrie «Deu Manaments». El dimecres 24 de gener es posen a la venda.

Per Bernat Dedéu, només l’home nietzschià, el llibertí i el suïcida s’escaparien del gran pacte que cadascú de nosaltres fa amb l’Estat: cedir-li la capacitat individual de matar per evitar la temptació d’aniquilar-nos els uns als altres. Amb No mataràs, Dedéu desenvolupa una anàlisi filosòfica dels orígens de la pau social i d’aquest manament que avui dia gaudeix del màxim consens legal i ètic. No mataràs és el primer llibre de Bernat Dedéu (Barcelona, 1979), filòsof i músic que col·labora en diversos mitjans de comunicació. També dirigeix el pòdcast literari L’illa de Maians. 

Per la poeta Blanca Llum Vidal, l’adulteri, a banda de la «violació de la fidelitat conjugal», com diu el diccionari, també pot ser altres coses: un indici d’un problema que batega al fons de la nostra organització social i fins i tot un mecanisme per sanar-lo; una ocasió per posar en qüestió els rols de gènere; una experiència per explorar l’impacte dels cossos en contacte (que sempre hem llegit per contrast amb dues ànimes que es troben). Blanca Llum Vidal (Barcelona, 1986), autora de No cometràs adulteri, és poeta, editora i treballadora social. Ha publicat diversos llibres i traduccions i ha recitat arreu del món. Darrerament puja a l’escenari amb la clàssica i el postrock de Los Sara Fontán.

La sèrie «Deu Manaments» vol repensar els grans temes de la contemporaneïtat seguint el fil conductor del decàleg. Amb una mirada fonda i actual, responent a problemàtiques d’avui, lluny de qualsevol confessionalisme. En són els autors Jordi Graupera, Ignasi Moreta, Maria Garganté, Leticia Asenjo, Bernat Dedéu, Blanca Llum Vidal, David Fernàndez, Carla Vall i Duran, Joan Burdeus i Maria Sevilla Paris. Amb els que es posen ara a la venda ja són sis els títols publicats a la sèrie, que té previst arribar tota sencera a llibreries al mes de març del 2024.