¿Anem cap al col·lapse? ¿És possible un canvi de consciència? ¿Com podem retrobar el seny? El filòsof Jordi Pigem publica Consciència o col·lapse, un nou llibre on posa de manifest la importància del moment que vivim, amb reptes sense precedents en tota mena d’àmbits, inclosa la irrupció de la IA, acrònim que llegeix no com «intel·ligència artificial» sinó com «invasió algorítmica», perquè és «càlcul mecànic fet a base d’algoritmes. Vertiginós, però sense cap mena d’experiència o de consciència», i està envaint les nostres professions, les nostres relacions i la mateixa condició humana.

A Consciència o col·lapse, Jordi Pigem mostra que hi ha dos estils de coneixement bàsics en la ment humana: la ment algorítmica, que ens mena a un món de control, deshumanització i manca de sentit, i la ment holística, que ens obre a un món més ple d’humanitat, de vida i d’encís. Aquests dos estils de coneixement coincideixen espectacularment amb el que avui ens mostra la neurociència i amb el que van intuir molts grans autors del passat. Ens ajuden a orientar-nos i a trobar sentit en l’Aquí i Ara.

En el món contemporani, però, la capacitat d’atenció «en la gran majoria de persones va a pitjor», en part per causa de l’addicció als entreteniments digitals, sosté Jordi Pigem.

Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, creu que Consciència o col·lapse «no és un llibre apocalíptic, però sí molt crític, que ens convida a estar alerta per no caure en les seduccions de les sirenes tecnològiques. El perill de col·lapse és real. Però hi ha esperança».

El físic i neurocientífic Àlex Gómez-Marín, investigador del CSIC a l’Institut de Neurociències d’Alacant, diu del llibre: «En un recorregut per múltiples àmbits del coneixement, inclosa la neurociència d’avantgurada i la física teòrica, la ploma de Jordi Pigem desfà un encanteri per retornar-nos el que havíem deixat caure perillosament en l’oblit: la nostra humanitat i la integritat del món».

Per la seva banda, el psiquiatre i filòsof Iain McGilchrist, autor de The matter with things i The master and his emissary, ha escrit sobre Consciència o col·lapse: «El llibre de Jordi Pigem és intrèpid, perspicaç i important. Defensa, amb valentia i eloqüència, una visió integral del món contra el que anomena la “ment algorítmica, i aporta molta llum sobre els perills de la nostra situació actual. És urgent llegir-lo».

Consciència o col·lapse, que pel maig veurà la versió en castellà, completa la trilogia iniciada amb Pandèmia i postveritat i ambTècnica i totalitarisme (que sumen un total de 15.000 exemplars venuts).

Presentacions

Consciència o col·lapse serà presentat pel seu autor, Jordi Pigem, acompanyat del també filòsof Nacho Bañeras, el dijous dia 18 d’abril a les 19h a la llibreria Alibri (C. Balmes 26, Barcelona). Hi haurà més presentacions arreu de Catalunya. Per començar, el divendres 3 de maig en parlarà a Tortosa i l’endemà, dissabte 4, a la Ràpita.