Annick de Souzenelle

La paraula al cor del cos

Converses amb Jean Mouttapa

Traducció del francès de Josep Maria Gregori i Cifré i Maria Cristina Vilardell i Jové

Annick de Souzenelle va decidir un dia oblidar totes les interpretacions reductores, banals i moralistes de la Bíblia i rellegir el Llibre sagrat sense sacrificar la intel·ligència a l’altar de la fe, sense tabús ni aclucalls; llavors el va redescobrir, a la llum de les mil riqueses semàntiques de la llengua hebraica i dels principis fonamentals de la psicologia de les profunditats, i va intentar penetrar-lo com hauria escoltat la veu del seu propi mestre interior. Al mateix temps, restablint el lligam amb la veu reial del mite, es posà a rellegir el món exterior, el cos de l’Home i els seus símbols com un Llibre diví. A partir d’aquí, començà a treballar.

Sense ser sospitosa de segones intencions moralistes, és una de les poques dones de fe capaç de parlar a tots els que preocupa el pretès «retorn amb força del que és religiós» amb què ens inflen el cap, i que sovint s’assembla més aviat a l’última batalla dels benpensants. Aliena a aquest exotisme espiritua­lista que floreix en el nostre temps, s’adreça també als que tenen el pressentiment de la urgència d’una renovació espiritual —o, simplement i humilment, d’una renovació humana—, als quals, però, desplauen les modes dubtoses que desprenen una flaire d’irracional i misteriós.

Autora - Annick de Souzenelle
Autora Annick de Souzenelle

Annick de Souzenelle (Meaulle, Bretanya, 1922) matemàtica de formació, és una de les veus contemporànies més reconegudes en el camp de la recerca interior. Procedent del catolicisme, el 1958 es va convertir a l’ortodòxia. La càbala jueva, la psicologia junguiana i la filologia són algunes de les seves fonts i eines de treball. La seva obra basteix ponts entre el judaisme i el cristianisme, sense negligir la mitologia i el simbolisme.

La Bíblia ha centrat bona part de les seves recerques. Entre les seves obres destaquen Le symbolisme du corps humain (1991), L’arc et la flèche. Merveilles de l’Éros (2001; edició catalana amb el títol L’arc i la fletxa. Meravelles de l’Eros, Claret, 2016), Manifeste pour une mutation intérieure (2003; edició catalana amb el títol Per una mutació interior. Resposta al Manifest per la Terra de Mikhaïl Gorbatxov, Claret, 2019).

A Fragmenta ha publicat el llibre de converses amb Jean Mouttapa amb el títol La paraula al cor del cos (2022).