Analectes de Confuci

Edició i traducció d’Antoni Prevosti Monclús

«Sóc un amant dels antics, un que s’afanya a buscar-los.» Confuci no se sent creador, sinó transmissor. El seu objectiu és, en conseqüència, educatiu. No en va, les Analectes comencen amb una saborosa invitació al coneixement: «Aprendre i, en cada ocasió, practicar el que s’ha après: ¿que no és un goig, això?» A través de l’incansable amor a l’estudi caldrà anar construint l’home noble capaç de governar mitjançant la virtut. Amb un gran escepticisme, però, sobre els polítics: «“Els qui es dediquen a la política avui dia, ¿què tal són?” El Mestre digué: “¡Ai! Gent de poca talla; no cal comptar-hi.”»

Les Analectes de Confuci són un dels llibres bàsics de la humanitat que han exercit una influència més àmplia i persistent. Precisament pel fet de constituir un dels llibres fonamentals del confucianisme —la tradició espiritual central que des de l’antigor ha vertebrat la civilització xinesa—, aquesta obra ha estat un referent essencial al llarg de les generacions per al món xinès i el seu àmbit d’irradiació en l’Àsia oriental.

Tot i el seu estil atomitzat, anecdòtic, el·líptic, descontextualitzat, aparentment deixat a l’atzar, les Analectes ens ofereixen, després d’una lectura pausada i reflexiva, una imatge força viva i matisada d’un antic mestre, el seu entorn i el seu ensenyament.

Fotografia Antoni Prevosti CV
Curador i traductor Antoni Prevosti Monclús

Antoni Prevosti Monclús (Barcelona, 1951) és professor titular de Filosofia per la Universitat de Barcelona i sinòleg. Començà a estudiar xinès clàssic i modern quan era estudiant de filosofia a la Universitat de Barcelona. El seu interès per les qüestions més bàsiques de l’ésser el portà a un estudi simultani de diverses tradicions espirituals, partint de la filosofia grega, passant per la teologia cristiana i la ciència moderna, i intentant arribar també al pensament de l’Índia i la Xina. És autor, entre altres obres, de La física d’Aristòtil (1984), La teoría del infinito de Aristóteles (1985) i Ciència i transcendència (1987), i ha traduït al català l’Antologia metafísica de sant Tomàs d’Aquino a cura de Francesc Canals (1991), de qui es considera deixeble. En l’àmbit sinològic, completà la seva formació al Sinologisches Seminar de Bonn, sota la direcció de Rolf Trauzettel. Ha estudiat especialment textos confucians i taoistes antics i ha donat nombrosos cursos i conferències sobre pensament i religió de la Xina. Ha dirigit el Centre d’Estudis Asiàtics de la UB (IPOA). Actualment és president de la secció de Barcelona de la Societat Internacional Tomàs d’Aquino i vicedegà de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona.

Vídeos

"Taoisme i confucianisme", amb Manel Ollé i Antoni Prevosti - Pedralbes - 25-1-2018 - 5

“Taoisme i confucianisme”, amb Manel Ollé i Antoni Prevosti

El dijous dia 25 de gener, a les 19.00 h, va celebrar-se un nou Diàleg de Pedralbes amb el títol “Taoisme i confucianisme”, organitzat per l’Ajuntament de Barcelona | Monestir de Pedralbes, amb Manel Ollé, professor en història i cultura de la Xina moderna i contemporània a la UPF, i Antoni Prevosti, professor de filosofia a la UB i sinòleg, moderats per Francesc Torralba, doctor en filosofia i teologia, catedràtic de filosofia de la URL. L’acte es desenvolupà al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes.