Després de 12 anys de la mort de Raimon Panikkar (Barcelona, 1918 – Tavertet, 2010), ¿què té a dir-nos encara avui? Sota aquesta premissa, un grup d’experts en l’obra d’un dels filòsofs més importants que ha donat Catalunya al món, ho responen des del seu punt de vista a Panikkar avui, un llibre que publica Fragmenta simultàniament en català i en castellà i que arriba a les llibreries ahir, 30 de novembre.

Amb textos de Jordi Pigem, Ignasi Boada, Maciej Bielawski, Jaume Angelats, Dominique de Courcelles, James W. Heisig i Victorino Pérez Prieto, Panikkar avui «vol contribuir a la renovació de la recepció de Panikkar aplegant tant estudiosos veterans del pensador com noves veus interessades en el seu pensament. L’obra serveix per pensar sobre Panikkar, però també per pensar amb Panikkar, des de Panikkar i en algun moment fins i tot (¿per què no?) contra Panikkar. La diversitat de lectures i actituds amb què s’aborda l’obra de Panikkar és una mostra de la fecunditat d’una proposta intel·lectual que no deixa ningú indiferent», assegura l’editor Ignasi Moreta al pròleg del llibre.

A Panikkar avui, els autors repassen diferents aspectes del llegat de Raimon Panikkar en uns textos que van presentar-se al Simposi Internacional Raimon Panikkar, celebrat l’octubre del 2019 al Reial Monestir de Pedralbes com a colofó de l’Any Panikkar, que s’havia celebrat el 2018. Al llibre també s’hi inclouen les onze comunicacions que s’hi van presentar.

Raimon Panikkar, de pare indi i hindú i mare catalana i cristiana, és una de les veus més lúcides del pensament contemporani per les seves aportacions al diàleg intercultural i interreligiós. Doctor en filosofia, en ciències i en teologia, va exercir la docència en diverses universitats d’Europa, l’Índia i els Estats Units. El 1946 és ordenat sacerdot catòlic. Trepitja l’Índia per primer cop l’any 1954: «Me’n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno buddhista, sense haver deixat mai de ser cristià.» Als anys vuitanta s’instal·la a Tavertet, on impulsa la Fundació Vivarium (avui Fundació Vivarium Raimon Panikkar). L’obra de Panikkar ha estat estudiada per quaranta tesis doctorals i per cinc congressos internacionals monogràfics. Fragmenta Editorial publica la seva Opera Omnia en català (19 volums). El 2014 Fragmenta va publicar Panikkar. Una biografia, de Maciej Bielawski, la biografia més documentada i ambiciosa que s’ha publicat mai sobre el filòsof. I el 2018, coincidint amb el centenari del seu naixement, es va publicar el llibre ¿Parlem del mateix Déu? (també en castellà), un diàleg amb Pinchas Lapide, i Panikkar per Panikkar, una antologia de les seves introduccions a l’Opera Omnia. El 2021 s’ha publicat Ecosofia (edició de Jordi Pigem).