«Volem oferir llibres d’assaig sobre temes contemporanis per mitjà de la relectura de passatges bíblics cèlebres.» Així ha expressat aquest matí Anna Punsoda el propòsit d’«Assaltar la Bíblia», de Fragmenta Editorial.  En una roda de premsa a Ona Llibres, la directora de la sèrie ha informat dels primers títols, que arriben el 29 de març i el 3 de maig a les llibreries. Borja Bagunyà, Pilar Codony, Anna Pazos i Víctor Pérez i Flores són els quatre primers autors publicats. Les cobertes estan il·lustrades per Àfrica Fanlo.

Els primers volums que es posen a la venda són Breu història del mandat, de l’escriptor i teòric de la literatura Borja Bagunyà, i Dominaràs la terra, de l’escriptora i veterinària Pilar Codony.  Els dos arriben el 29 de març a les llibreries. 

Partint de l’episodi del sacrifici d’Isaac (Gènesi, 22), a través de l’anàlisi de grans obres de la literatura occidental i mitjançant les eines de la crítica literària, Borja Bagunyà analitza a Breu història del mandat els lligams entre la realitat i la consciència i els mecanismes que l’home ha creat per orientar la seva acció. Borja Bagunyà (Barcelona, 1982) és professor de teoria de la literatura i literatura comparada, cofundador de l’Escola Bloom i editor de la revista de creació Carn de cap.

A partir del segon relat de la Creació, Pilar Codony es pregunta a Dominaràs la terra què ha suposat per a la humanitat el domini masculí del món i quin paper hi han jugat la tradició judeocristiana i la modernitat. Amb el seu testimoni i amb l’ajuda de la literatura, ens mostra la rebel·lió de la naturalesa i ens ho diu de manera molt clara: només escoltant-la a fons trobarem altres formes de relacionar-nos que facin possible la vida a llarg termini. L’any 2021, Pilar Codony (Banyoles, 1987), que compatibilitza la veterinària i l’escriptura, va guanyar el premi Documenta amb la seva primera novel·la, Distòcia, que va publicar l’Altra Editorial.

De la nuesa, del filòsof i dinamitzador cultural de Sant Llorenç de Morunys, Víctor Pérez i Flores (Barcelona, 1975), és el tercer assaig de la col·lecció. Dins de l’Evangeli de Marc hi apareixen tres cossos nus: una balladora sensual, un jove que fuig quan capturen Jesús i un endimoniat. Partint d’aquestes escenes, i posant-les en context, Víctor Pérez i Flores es pregunta a De la nuesa pel significat del cos nu.

Finalment, Anna Pazos, a Poder i desig, analitza les relacions entre poder i desig i entre l’eros masculí i el femení, a partir de l’arribada a Egipte del patriarca Josep. Valent-se de la literatura i la filosofia, ens adverteix del perill dels automatismes ideològics que pretenen respondre per nosaltres abans que puguem tenir un diàleg interior honest i ric. Productora de documentals, des de maig del 2020 Anna Pazos (Barcelona, 1991) copresenta el podcast Les Golfes. 

«Amb un estil fresc, amb una mirada humanista i transversal, amb el convenciment que els textos clàssics són grans eines per pensar els reptes del present», ha assenyalat Anna Punsoda, que ha anunciat la publicació de quatre llibres l’any dins d’aquesta sèrie.

Fragmenta té, dins la seva col·lecció Assaig, altres sèries, com ara «Converses» o «Pecats Capitals», i en prepara una de nova sobre els deu manaments, que s’afegeix a la línia d’elaborar aproximacions a la tradició rellegint-la des de la cultura contemporània.

Presentacions

El dimarts 11 d’abril a les 19h Borja Bagunyà, Xavier Albertí i Anna Punsoda presentaran Breu història del mandat a la llibreria Jok (Mallorca, 275, entresol, Barcelona). El dimecres 12 d’abril, Pilar Codony presentarà Dominaràs la terra amb Raül Garrigasait a les 19 h a la seu de l’Associació Amics de la Unesco (Mallorca 207, pral., Barcelona). L’endemà dijous 13, la mateixa autora ho farà a la llibreria L’Altell (Canal, 2, Banyoles).

El dijous 1 de juny a les 19h Víctor Pérez i Flores presentarà De la nuesa, amb Pilar Codony i Anna Punsoda, a la llibreria Finestres (Diputació, 249, Barcelona). Hi haurà més presentacions, entre les quals destaca la de Solsona el 8 de juny. I el dimecres 14 de juny, Anna Pazos presentarà Poder i desig amb Bernat Dedéu a Ona Llibres (Pau Claris, 94, Barcelona).

PEU DE FOTO: D’esquerra a dreta, Àfrica Fanlo, Anna Punsoda, Pilar Codony, Borja Bagunyà, Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, i Anna Pazos.