La islamòloga Dolors Bramon, autora de Professora d’islam, i L’islam avui, va dialogar amb el poeta Carles Duarte. Va ser el dissabte dia 8 de juny a les 19:30 h a L’Alfolí de la Sal (Carrer Alfolí, 6, L’Escala). Aquesta activitat formava part del cicle de conferències del Festival Portalblau “Mirades Blaves”.

La nostra manera d’entendre el món té molt a veure amb les antigues civilitzacions de la Mediterrània, amb profundes arrels al Pròxim Orient. Ciutats antigues com Jerusalem o Damasc han tingut una enorme capacitat de representació simbòlica també per a nosaltres. Si la terrible guerra civil recent a Síria ens ha colpit amb unes imatges esfereïdores de destrucció humana i patrimonial, el conflicte persistent entre Israel i institucions i organitzacions palestines, iniciat ja abans de la declaració l’any 1948 de la independència d’Israel, continua influint decisivament en la política internacional i colpint dolorosament els seus habitants. Aquest escenari dramàtic no es pot entendre sense el procés maldestre de descolonització que va seguir, primer, la caiguda de l’imperi otomà, que havia deixat al Pròxim Orient una petjada duradora i profunda, i la dominació britànica i francesa posterior. Per interpretar la complexitat angoixant del present, ens cal mirar enrere. 

A Professora d’islam, un llibre de converses amb Ignasi MoretaBramon (Banyoles, 1943), doctora en filologia semítica i en història medieval i professora emèrita d’estudis àrabs i islàmics de la Universitat de Barcelona, amb una llarga trajectòria acadèmica i divulgativa, repassa en to cordial i distès la seva trajectòria amb l’editor de Fragmenta. En aquesta editorial també ha publicat L’islam avui. Alguns aspectes controvertits (2016), que també té una versió en castellà.

Carles Duarte és un dels entrevistats per Laia de Ahumada al llibre Espirituals sense religió.

L’acte comptà amb la col·laboració de la llibreria Vitel·la.