Sant Lluc és l’autor del tercer Evangeli i els Fets dels Apòstols, dues obres que en realitat constitueixen un únic llibre i en què descriu els orígens del cristianisme. Tot i que s’ignoren molts detalls de la seva vida, es creu que va néixer a Síria i que va ser deixeble de Sant Pau. Els seus escrits solen ser datats al voltant de l’any 70 dC. A partir del contingut de les seves obres, s’ha arribat a la conclusió que Lluc va acompanyar Sant Pau al llarg de la vida dedicada a l’ensenyament i la predicació. El seu evangeli, escrit en llengua grega, relata la predicació i els fets de Jesús, tot i que afirma que no fou testimoni directe de les seves obres. Les primeres referències a Lluc les trobem a les epístoles de Sant Pau, en què se’l cita com a “col·laborador” i com a “estimat mèdic”. A Fets dels Apòstols, Lluc va recopilar els esdeveniments més importants de la vida dels apòstols i el naixement de l’Església en un marc geogràfic i temporal ben determinats.

Principalment, va destacar la missió dels apòstols per portar la salvació a la població, mostrant la universalitat del missatge de Crist. Lluc apareix acompanyat per Sant Pau a la seva segona missió, en el viatge que va realitzar de Troes a Filips. Després de romandre en aquesta ciutat durant sis anys, va tornar a acompanyar Sant Pau en un viatge a Jerusalem, i novament quan va ser conduït com a presoner a Roma. Se’l considera tradicionalment metge de professió, a més de ser un escriptor d’immens talent i un meticulós historiador.

Segons la tradició, Sant Lluc va ser el primer a estampar en un llenç el rostre de la Santíssima Verge gràcies als seus dots per a la pintura. Per aquesta raó, sumada a la riquesa de les descripcions que fa de la Mare de Déu, se l’ha anomenat també el Pintor de Maria. Es creu que va morir a Beòcia (Grècia). Actualment les seves relíquies es troben a la Basílica de Santa Justina, a Pàdua (Itàlia). Sant Lluc és representat popularment pel vedell o el bou, i és considerat Patró de metges i artistes.