Mircea Eliade i Ioan Petru Couliano (ed.)

Diccionari dels símbols

Pròleg de Jacques Vidal. Traducció de Roser Homar

Des de la prehistòria, l’ésser humà ha sigut un creador de símbols, que constitueixen un pont cap als seus orígens, el cosmos i el destí. Les entrades d’aquest Diccionari dels símbols, seleccionades del vast repertori en setze volums de The encyclopedia of religion, dirigida per Mircea Eliade en col·laboració amb Ioan Petru Couliano i redactada per destacats experts internacionals, subratllen l’emergència i la persistència d’aquesta creativitat. Durant segles, els símbols s’han viscut com a portadors d’un sentit capaç de trencar els horitzons dels límits humans per projectar-se més enllà. Així, resulta que fins i tot els objectes més habituals —una clau, un teixit, un mirall, un joiell— o els gestos més banals —menjar, dormir, oferir un regal, jugar— no són aspectes evidents de la nostra vida: en la història de la humanitat, de fet, s’han carregat d’una densitat que potser hem oblidat, però que testimonia fins a quin punt la recerca de sentit es troba impresa en les profunditats del desig humà.

Esta obra ha contado con la ayuda de:

Mircea Eliade - foto CV
Autor Mircea Eliade

Mircea Eliade (Bucarest 1907 – Chicago 1986) és considerat un dels grans historiadors de les religions del segle xx. Després d’estudiar filosofia a la universitat de Bucarest i de completar la seva formació a Itàlia, l’any 1928 viatja a l’Índia, on durant tres anys estudiarà sànscrit i filosofia índica. Al seu retorn ensenya filosofia i història de les religions a Bucarest. L’any 1940 abandona Romania definitivament: després de passar per Londres i Lisboa, s’instal·la —l’any 1945— a París. El 1950 coneix Jung i s’integra en el Cercle d’Eranos. El 1956 és nomenat professor d’història de les religions a la universitat de Chicago, on s’instal·la definitivament. Hom ha distingit quatre tipus d’escrits en la producció d’Eliade: l’obra literària, els escrits autobiogràfics, els treballs acadèmics monogràfics i els textos que exposen la metafísica de l’autor (considerada per ell mateix la seva principal contribució a la història de les religions). El sagrat i el profà (Fragmenta, 2012) i El mite de l’etern retorn (Fragmenta, 2014) pertanyen a aquesta última tipologia.

Amb Ioan Petru Couliano va editar el Diccionari dels símbols (Fragmenta, 2022)

Autor - Ioan Petru Couliano
Autor Ioan Petru Couliano

Ioan Petru Couliano (Iaxi, Romania,1950– Chicago,1991) va ser un historiador de les religions, escriptor i filòsof, va ser catedràtic a la Universitat de Chicago i un dels grans col·laboradors de Mircea Eliade. Amb aquest últim va tenir cura del Diccionari dels símbols (Fragmenta, 2022).

Autor - Jacques Vidal
Pròleg Jacques Vidal

Jacques Vidal (Montluc, Nova Aquitània,1925-1987) és historiador de les religions i expert en simbologia, es va doctorar en filosofia per la Universitat de Lovaina i va ensenyar a la Universitat Pontifícia Antonianum i a l’Institut Catòlic de París. Signa el pròleg del Diccionari dels símbols, de Mircea Eliade i Ioan Petru Couliano.

Ressons

Carrega'n més

Vídeos

Recomanacions filosòfiques de 2023: Diccionari dels símbols

Berta Galofré Claret recomana, entre d’altres, el  Diccionari dels símbols, de Mircea Eliade i Ioan Petru Couliano (ed.), com a una de les novetats destacades per la secció de Filosofia de l’Ateneu Barcelonès. Ho fa a Ona Llibres (min. 3:40).