¿Humanos o posthumanos?

Singularidad tecnológica y mejoramiento humano

Coordinación de Albert Cortina y Miquel-Àngel Serra. Con 24 fotografías de David Molina

¿Estamos dispuestos a aceptar una especie humana mejorada tecnológicamente a partir de la transformación radical de sus condiciones naturales? ¿Se está produciendo ya la singularidad tecnológica que dará lugar a un salto evolutivo irreversible del género humano hacia el posthumano? ¿Qué papel desempeñan la conciencia, la ética y la democracia para controlar los abusos en este proceso?

Los autores, desde una apuesta decidida por el refortalecimiento, en este siglo XXI, de un humanismo renovado, nos introducen de forma abierta y crítica en los conceptos de singularidad tecnológica y mejoramiento humano, así como en la agenda internacional del transhumanismo. Esta agenda nos conduce a la interacción e incorporación en nuestro cuerpo y en nuestra mente de tecnologías emergentes, como la nanotecnología, la biotecnología, la tecnología del conocimiento y de la información, la inteligencia artificial, la robótica, la biomimética o la neurociencia espiritual.

Este libro parte de dos artículos de opinión aparecidos en el periódico La Vanguardia, artículos que generaron un amplio debate en el que participaron, a lo largo de doce meses, 213 voces reconocidas en su ámbito de especialización científico, tecnológico, sociológico, urbanístico, jurídico, filosófico, artístico, teológico o espiritual. A través de este elenco de aportaciones, el libro facilita que el lector tome conciencia respecto a los nuevos acontecimientos que se nos avecinan, sin renunciar por ello a una humanidad más humana, integrada en la sabia naturaleza que nos acoge y de la que formamos parte inescindible dentro de un cosmos que nos sitúa ante el misterio.

Con la compra de este libro facilitas la labor social de SOM Fundació Catalana Tutelar Aspanias(www.somfundacio.org) para que las personas con discapacidad intelectual se sientan amadas, protegidas en sus derechos y con buena calidad de vida.

Con el apoyo del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Autor - Albert Cortina
Coordinadores Albert Cortina Ramos

Albert Cortina Ramos (Barcelona, 1961) es abogado y urbanista (UAB y UPC). Es director del Estudio DTUM. Máster en Estudios Regionales, Urbanos y Metropolitanos (UAB), asesora a gobiernos y a agentes privados en la implementación de políticas y de instrumentos de regulación, de planificación y de gestión de la ciudad, del territorio y del paisaje. Es impulsor de procesos de implicación ciudadana, de mediación y de concertación territorial, y consultor en inteligencia ambiental y en estrategia para un hábitat urbano inteligente y sostenible integrado en la sociedad global del conocimiento. Es miembro de grupos de investigación sobre ética aplicada al urbanismo y a la ordenación del territorio. Imparte docencia en gestión del paisaje, y es autor de publicaciones en urbanismo y medio ambiente. En Fragmenta ha coordinado, junto con Miquel-Àngel Serra, ¿Humanos o posthumanos?.

Autor - Miquel Àngel Serra
Coordinadores Miquel-Àngel Serra Beltrán

Miquel-Àngel Serra Beltrán (Barcelona, 1961) es doctor en Biología (UAB) e investigador de Bio-medicina. Máster en Liderazgo y Gestión de la Ciencia (IDEC), es gestor de investigación del Laboratorio de Neurofarmacología (DCEXS) de la Universidad Pompeu Fabra (Barcelona) desde 2005. Fue investigador científico de la Comisión Europea en el CCR de Ispra (Italia), donde trabajó en toxicología ambiental y salud humana (1988-2002). De regreso a España, fue decano de la Facultad de Ciencias de la Salud, profesor agregado de Biología Molecular y Celular y miembro del Centro de Estudios de Bioética de la Universidad Internacional de Cataluña (2002-2005). Trabaja en neurociencias, imparte docencia en bioética y gestión de la investigación científica, y es autor de publicaciones en neurociencias y en bioquímica. En Fragmenta ha coordinado, junto con Albert Cortina¿Humanos o posthumanos?.

Ecos

Cargar más

Noticias

Cargar más

Vídeos

Booktrailer del llibre ‘¿Humanos o posthumanos?’

Este vídeo, grabado en el en el Auditorio de La Pedrera (Barcelona) el pasado 23 de marzo durante la presentación del libro, incluye las intervenciones de los dos autores-coordinadores y la de los co-autores Francesca Gabetti, Lluc Torcal, M. Pilar Núñez-Cubero, Artur Serra, Nuria Chinchilla, Sebastiano Alba, Pilar Fernández Bozal y Salvador Rueda.

Posthumans - Vimeo

‘¿Humanos o posthumanos?’, presentació i debat a La Pedrera

El dilluns dia 23 de març, a les 19h, ha tingut lloc la presentació del llibre ¿Humanos o posthumanos? Singularidad tecnológica y mejoramiento humano, coordinat per Albert CortinaMiquel-Àngel Serra amb la participació de més de 200 autors. Ha estat a l’Auditori de La Pedrera (Passeig de Gràcia, 92. Barcelona) i ha comptat amb un debat amb Victòria Camps, Joan Majó, Francesc Torralba i Jorge Wagensberg, moderats per la periodista Ariadna Oltra.

Albert Cortina va participar en un fòrum sobre reptes ètics i jurídics de la Intel·ligència Artificial, a Madrid

Albert Cortina, un dels dos autors-coordinadors del llibre ¿Humanos o posthumanos? Singularidad tecnológica y mejoramiento humano, va ser un dels tres membres de la taula rodona “Intel·ligència artificial: reptes ètics i jurídics”, un dels fòrums de debat interdisciplinar de la Fundación Pablo VI. Fou el dimecres 23 de gener, de 14 a 16h a la seu de la fundació (Paseo de Juan XXIII, 3, Madrid).

Albert Cortina: “L’humanisme a debat al segle XXI”

Albert Cortina, un dels dos autors-coordinadors del llibre ¿Humanos o posthumanos? Singularidad tecnológica y mejoramiento humano, i Francesc Torralba, que hi va col·laborar amb una aportació, van ser ponents al curs d’estiu “L’humanisme a debat al segle XXI”, organitzat per la Facultat de Teologia de la Universitat San Dámaso. Va ser a Madrid del 8 al 10 de juliol de 2019 en sessions de matí al Paranimf de la UCM (C. San Bernardo, 49) i en sessions de tarda a l’Aula Pablo Domínguez, a la UESD (C. Jerte, 10).

Comunitat Israelita de Barcelona

“Les religions davant el posthumanisme”, diàleg a Barcelona

Albert Cortina, un dels dos coordinadors del llibre ¿Humanos o posthumanos? Singularidad tecnológica y mejoramiento humano, (Fragmenta, 2015) participà al diàleg “Les religions davant el posthumanisme” amb Moriah Ferrus, llicenciada en estudis judaics per la Universitat de Haifa, Mohamed Halhoul, secretari general del Consell Islàmic de Catalunya, i Jordi Giró, doctor en filosofia i ciències de l’educació de la UB. L’acte se celebrà a la seu de la Comunitat Israelita de Barcelona (C. Avenir 24), que ho organitzava.

"¿Humanos o posthumanos?" - Sant Cugat - 26-05-2015 - Artur Ribera / DIARI de Sant Cugat - 9

Ciutat i ciutadans intel·ligents. Debat i presentació del llibre “¿Humanos o posthumanos?” a Sant Cugat

El dilluns dia 25 de maig va presentar-se a Sant Cugat del Vallès el llibre ¿Humanos o posthumanos? Singularidad tecnológica y mejoramiento humano, (Fragmenta, 2015) amb un debat que comptà amb la participació d’alguns dels seus autors. Lluís Recoder, exalcalde de la localitat i exconseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Lluc Torcal, prior de Poblet, Ferran Amago, degà del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicacions de Catalunya, Jaume Busquets, president del Col·legi de Geògrafs a Catalunya, Lluís Comeron, degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, i Pilar Fernandez Bozal, exconsellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, van ser moderats per Albert Cortina, un dels dos coordinadors del llibre. Va ser a la sala d’audiovisuals del Museu de Sant Cugat, al claustre del monestir.

PH saragossa

Intel·ligència artificial i teologia. Debat sobre el llibre ‘¿Humanos o posthumanos?’ a Saragossa

El dilluns dia 22 de juny, a les 19:00h, se celebrà el debat amb el títol “Intel·ligència artificial i teologia”, amb motiu de la recent publicació del llibre ¿Humanos o posthumanos? Singularidad tecnológica y mejoramiento humano, coordinat per Albert CortinaMiquel-Àngel Serra(Fragmenta 2015). L’acte va tenir lloc en la sala de conferències de la Librería Ars (Calle del Coso 120, de Saragossa) i comptà, a més d’un dels autors, Albert Cortina, amb José Alegre i Francisco J. Génova.

Albert Cortina ha participat al debat sobre com les TIC poden transformar l’ésser humà

El dimecres 17 de juny, a les 10:50h, Albert Cortina, un dels dos coordinadors del llibre ¿Humanos o posthumanos? Singularidad tecnológica y mejoramiento humano, (Fragmenta, 2015), ha participat al debat sobre com les TIC poden transformar l’ésser humà amb Ramon Lopez de Mantaras, director de l’Institut de Recerca d’Intel·ligència Artificial del CSIC, en el marc de la trobada #èTIC a l’Antiga fàbrica Damm (Rosselló, 515) de Barcelona. L’activitat ha estat organitzada per la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya.

Humanos o posthumanos - Madrid (Foto: Fundación Tatiana Pérez de Gumán el Bueno) - 5

Transhumanisme, ¿ideologia emergent o ciència ficció?. Debat sobre el llibre ‘¿Humanos o posthumanos?’ a Madrid

El dimarts dia 30 de juny, a les 19:30h, va celebrar-se el debat amb el títol “Transhumanisme, ¿ideologia emergent o ciència ficció?”, amb motiu de la recent publicació del llibre ¿Humanos o posthumanos? Singularidad tecnológica y mejoramiento humano, coordinat per Albert CortinaMiquel-Àngel Serra (Fragmenta2015). L’acte va tenir lloc a la sala de conferències de la Fundación Tatiana Pérez de Guzmán el Bueno(Paseo del General Martínez Campos, 25, Madrid) i comptà, a més dels autors, amb Javier de Cendra i Emilio Chuvieco.

Albert Cortina: “¿Fins on estaríeu disposats a augmentar tecnològicament les vostres capacitats físiques i cognitives?”

El dijous 25 de juny, Albert Cortina, un dels dos coordinadors del llibre ¿Humanos o posthumanos? Singularidad tecnológica y mejoramiento humano, (Fragmenta, 2015), va parlar sobre “La cultura de la millora. ¿Fins on estaríeu disposats a augmentar tecnològicament les vostres capacitats físiques i cognitives?” a la sala de Juntes de l’Ateneu Barcelonès i Tomás Cascante el va entrevistar a continuació.

 

“Singularitat tecnològica i ecologia urbana”, debat amb Albert Cortina i quatre altres autors més del llibre ‘¿Humanos o posthumanos?’

Albert Cortina, un dels dos autors-coordinadors del llibre ¿Humanos o posthumanos? Singularidad tecnológica y mejoramiento humano (Fragmenta, 2015) va pronunciar la conferència al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (Plaça Nova 5, Barcelona) amb motiu de la presentació de l’esmentat llibre en aquesta institució. Va ser el dijous 28 de gener a les 19:00h.

Albert Cortina va participar en una trobada sobre l’envelliment a Santander

Albert Cortina, un dels dos autors-coordinadors del llibre ¿Humanos o posthumanos? Singularidad tecnológica y mejoramiento humano, va participar a la taula rodona amb el títol “Societats capacitadores i incloents” a la trobada “Una mirada interdisciplinar a la investigació sobre envelliment” celebrada a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo a la ciutat de Santander, els passats 5 i 6 de setembre. Aquí teniu un breu resum del conjunt de la trobada.

Conversió ecològica davant el transhumanisme

Albert Cortina, un dels dos autors-coordinadors del llibre ¿Humanos o posthumanos? Singularidad tecnológica y mejoramiento humano, ha parlat sobre la «Conversió ecològica davant la ideologia del transhumanisme». Ha estat el dimecres 17 de maig, a les 12,10h, a l’Aula Magna de l’Ateneu Sant Pacià, a l’edifici del Seminari de Barcelona (Diputació 231), en un acte organitzat per aquesta institució en el cicle «La quarta hora de dimecres».

"L'atleta biònic i la mort de Coubertin", conferència de Conrad Vilanou i Albert Cortina

“L’atleta biònic i la mort de Coubertin”, conferència de Conrad Vilanou i Albert Cortina

Conrad Vilanou, catedràtic de Teoria de l’Educació de la UB, i Albert Cortina, un dels dos autors-coordinadors del llibre ¿Humanos o posthumanos? Singularidad tecnológica y mejoramiento humano van pronunciar la conferència “L’atleta biònic i la mort de Coubertin“, organitzada per l’Oficina del Club de Roma a Barcelona a la seva seu del Palau Macaya (Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona)Va ser el dijous dia 14 de desembre a les 19h.

El Transhumanisme i el Nou Ordre Mundial, amb Jordi Pigem, Albert Cortina i Peio Sánchez

Jordi Pigem, autor de Pandèmia i postveritatAlbert Cortina (que, amb el primer, va participar a ¿Humanos o posthumanos?) i el sacerdot i teòleg Peio Sánchez, van compartir la taula rodona “El Transhumanisme i el Nou Ordre Mundial: Reseteig, pandèmia, guerra i canvi financer”. Va ser el dimarts dia 7 de juny, a les 19:30 h a la  a la parròquia de Santa Anna (C. Santa Anna 29, prop de Pl. Catalunya, Barcelona). També es va poder seguir per internet.

Cargar más